Hlavní obsah

Syřan najel v Německu s ukradeným kamionem do aut

Berlín
Aktualizováno

V hesenském Limburgu najel v pondělí večer Syřan s ukradeným kamionem do osmi dalších aut. Po nehodě, při které bylo zraněno celkem devět lidí včetně jeho samého, byl zadržen. Motiv jeho činu není znám, uvedla agentura DPA. Případ je vyšetřován jako možný teroristický útok, oznámila televize ZDF. Polici byl znám, uvedl web týdeníku Focus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syřan najel v Limburgu s ukradeným kamionem do osmi autVideo: Reuters

 
Článek

„Na základě toho, co jsme zjistili, a svědeckých výpovědí se muž zmocnil kamionu kolem 17:20,“ uvedla policie v prohlášení. Kamion cíleně narazil do osmi aut, která čekala u světel na křižovatce nedaleko nádraží a „rozdrtil je“, protože neustále zrychloval.

Policie jednu dobu uváděla, že bylo zraněno 17 lidí, ale pak upřesnila, že zraněných je devět, napsal web týdeníku Focus. Jeden je v kritickém stavu, ostatní jsou zraněni lehce, uvedla stanice Deutsche Welle.

Foto: Profimedia.cz

Poničená auta, do kterých najel v Limburgu kamion

Policie útok vyšetřuje jako možný teroristický útok. „Nevylučujeme žádnou možnost,“ uvedla. Podle úřadů však Syřan nebyl v kontaktu se salafisty ani s dalšími extremisty.

Mluvčí policie řekl otevřeně: „Aktuálně nemáme dostatečné informace, co za tím bylo.“ Hesenská policie však na Twitteru vyzvala, aby lidé „nepřicházeli s divokými spekulacemi.“

Polici však byl 32letý Syřan znám kvůli drogovým deliktům a násilí. Už v noci byl prohledán jeden byt v hesenském Langenu. Potvrdilo to velitelství policie pro jižní Hesensko s tím, že se to „vztahovalo k incidentu v Limburgu”.

Foto: Profimedia.cz

Poničená auta, do kterých najel v Limburgu kamion.

Chtěli mu pomoci, napadl je

Svědkyně, která pracuje opodál, řekla listu Frankfurter Neue Presse, že slyšela velkou ránu a vyběhla se podívat na ulici. Dodala, že pod stromem našla muže, který ani nevěděl, že byl za volantem. „Krvácel z nosu, ruce měl od krve, kalhoty měl roztrhané. Když jsem se ho zeptala na jméno, řekl, že se jmenuje Mohamed.“ Byl zmatený a působil, že je pod vlivem drog. Také opakoval slovo Alláh.

První pomoc mu poskytla skupina běžců, které napadl. Zpacifikovali ho a předali do rukou policie. Zadržený Syřan se narodil v roce 1987 a v listopadu 2015 přišel do Německa ve vlně uprchlíků.  Dočasnou ochranu získal o rok později. Podle časopisu Der Spiegel mu ochrana vypršela 1. října letošního roku a Syřan již neměl právo v Německu dál zůstávat.

Šokovaný majitel kamionu, který byl použitý k útoku, řekl listu Frankfurter Neue Presse, že byl napaden: „Muž mě vytáhl z auta.“

Expert veřejnoprávní televize ARD na terorismus Holger Schmidt na Twitteru uvedl, že se Syřan krátce před činem pokusil zmocnit několika kamionů. Podařilo se mu to až u nákladního vozu, který v té době čekal na červené.

Foto: Profimedia.cz

Následky nehody v Limburgu

Reklama

Výběr článků

Načítám