Hlavní obsah

Švýcarským poslancům vadí česká okna v parlamentu

Části švýcarských poslanců se nezamlouvá, že při renovaci budovy parlamentu v Bernu byla použita okna vyrobená v České republice. Někteří zákonodárci mají za to, že takto významný objekt by měl být opraven za užití domácích výrobků. Skupina 38 poslanců dokonce podpořila výzvu, aby se úřady v budoucnu chovaly při výběru dodavatelů "vlastenečtěji", uvedl v neděli list Il Caffé.

Foto: Profimedia.cz

Komplex budov Švýcarského parlamentu v Bernu

Článek

Aféra kolem "oken z východu" se rozhořela loni, kdy se začalo opravovat východní křídlo budovy Spolkového shromáždění. Úřady zadaly zakázku na výměnu oken za 1,5 miliónu švýcarských franků (asi 30 miliónů korun) firmě registrované v Curychu, později se ale ukázalo, že tato firma má výrobní závod v České republice.

Když se tento fakt donesl k zákonodárcům, strhla se vlna kritiky. Podle poslanců má budova parlamentu symbolický význam a mělo by se dbát na to, aby se na její opravě podílely švýcarské firmy a používaly se švýcarské výrobky.

Návrh na přísnější kontrolu stavby nyní dala dohromady poslankyně Sylvia Flückigerová-Bäniová z pravicově populistické Švýcarské lidové strany (SVP/UDC). Podpořilo ji 38 kolegů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám