Hlavní obsah

Švýcarsko chce o polovinu zmenšit svou armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarské ministerstvo obrany chce výrazně reformovat armádu, přičemž počet mužů ve zbrani hodlá snížit až o polovinu na 100 000. Vyplývá to z návrhu, o kterém v pátek informoval švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung. Kvůli šetření se navíc mají zavřít mnohá vojenská zařízení a letiště, zkrátí se i vojenská povinnost pro brance.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarští vojáci

Článek

Švýcarsko nemá profesionální armádu, funguje systémem, který kombinuje vojenskou službu a milice. Všichni tělesně zdatní Švýcaři musejí jít na vojnu a doma pak mít zbraň pro případ invaze. Odpírači vojenské služby z přesvědčení mají alternativní možnost práce v sociálních službách.

Švýcarský ministr obrany Ueli Maurer navrhl plán úsporných opatření, díky nimž by mohla armáda fungovat i s omezenými výdaji, které jí předepsala vláda. Od roku 2014 musí ročně ušetřit 300 miliónů švýcarských franků. Návrh musí schválit parlament.

Neutrální Švýcarsko naposledy válčilo v roce 1515, což je fakt, který vyvolává časté pochybnosti, zda musí země udržovat tak velkou armádu. Švýcarská armáda je s 200 000 muži ve zbrani největší v Evropě v poměru k počtu obyvatel, kterých je osm miliónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám