Hlavní obsah

Švýcarsko a Rakousko zasáhl alpský fén, zastavil lanovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern/Vídeň

Silný, teplý vítr, takzvaný fén, vanul v sobotu v oblasti Alp ve Švýcarsku a západním Rakousku. Na vrcholku hory Gornegrat u Zermattu dosahovaly poryvy rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, informovala agentura DPA. V okolí Bodamského jezera naměřili meteorologové kvůli fénu až 20 stupňů Celsia.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V západorakouské spolkové zemi Vorarlbersko se těžce zranil 17letý mladík. S kamarády stavěl vatru, která se tradičně první neděli po popeleční středě v oblasti zapaluje. Poryv větru ale dřevěnou věž na mladíka shodil.

Kvůli silnému větru musela ve Švýcarsku řada lyžařských středisek zastavit vleky a lanovky. Dočasně nefungovala ani trajektová doprava na Bodamském jezeře. V severošvýcarském kantonu Zug vítr lámal stromy, které zatarasily několik cest.

Teplý vítr známý jako alpský fén se nejčastěji vyskytuje na severních svazích Alp a dochází při něm k dočasnému zvýšení teplot. Radost z něj nemají zejména hoteliéři a provozovatelé lyžařských areálů, protože způsobuje rychlé tání sněhu. Rakouští meteorologové ale předpovídají, že po teplém fénu přijde do země studená fronta a sněžit bude na počátku příštího týdne i v níže položených oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám