Hlavní obsah

Švýcaři zatkli Petra Krause odsouzeného v kauze Mostecké uhelné

Ženeva

Švýcarská policie v úterý zadržela Petra Krause, který byl v zemi odsouzen v kauze Mostecké uhelné společnosti k 16 měsícům vězení. Trest je pravomocný a Kraus byl převezen k jeho výkonu. Zatčen byl na letišti v Ženevě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Kraus

Článek

Sdělila to v tiskovém prohlášení Krausova advokátka Karolina Besser Zelenková.

Zelenková se zadržením nesouhlasí a proti kroku švýcarských orgánů vznesla formální protest. Bude žádat o to, aby bylo Krausovi umožněno se i nadále účastnit hlavního líčení u Městského soudu v Praze. Postupem švýcarské policie bylo podle advokátky Krausovi upřeno ústavní právo na obhajobu v Praze.

Kraus byl podle jejích informací zadržen policií při cestě na setkání se svým švýcarským právním zástupcem. Zelenková tvrdí, že Kraus nebyl formálně vyrozuměn o termínu nástupu do vězení.

Kraus je ve stejné věci souzen i v České republice, hlavní líčení je plánováno od 10. června. Přelíčení se prý chce účastnit. Zelenková tvrdí, že čin švýcarských orgánů mu v tom zabránil. Předpokládá totiž, že pokud by český soud rozhodl jinak, mohl by se Kraus domáhat otevření svého případě ve Švýcarsku.

„Tímto bezprecedentním krokem švýcarských orgánů však může být další účast Petra Krause u hlavního líčení v této věci znemožněna, a tudíž i vyloučena jakákoliv další šance na obnovu řízení ve Švýcarsku," uvedla Zelenková.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný podnikatel Antonín Koláček provádí u soudu svůj rituál.

V kauze byl ve Švýcarsku odsouzen i podnikatel Antonín Koláček. U něj švýcarská justice potvrdila, že kvůli projednávání kauzy v Česku zatím trest, v jeho případě čtyři roky a čtyři měsíce, nastoupit nemusí. Nástup mu byl odložen.

Případ MUS se točí kolem manažerů spjatých s Mosteckou uhelnou – Antonia Koláčka, Jiřího Diviše, Petra Krause, Oldřicha Klimeckého a Marka Čmejly. Obžaloba je viní z toho, že těžařskou společnost ovládli jejími vlastními penězi a zároveň oklamali stát, když předstírali, že majoritním vlastníkem akcií je společnost sídlící v zahraničí.

Ve skutečnosti však podle spisu měli kontrolu nad většinou akcií skrze jimi ovládané společnosti. Pak vyčkali na pokles ceny akcií a následně je koupili. Česku tím údajně způsobili škodu nejméně ve výši 3,2 miliardy korun. Hrozí jim za to až desetileté vězení.

MUS prodala v roce 1999 vláda Miloše Zemana. Její tehdejší ministr Miroslav Grégr považuje prodej za úspěšný. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám