Hlavní obsah

Švýcaři v referendu jasně odmítli základní příjem

Bern
Aktualizováno

Švýcaři podle předběžných odhadů výsledku nedělního referenda jasně zamítli návrh, aby jejich země jako první na světě zavedla garantovaný státní příjem pro všechny občany. Proti se vyjádřilo 78 procent hlasujících, uvedla místní televize krátce po poledním uzavření volebních místností. Oficiální výsledek se očekává večer.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Švýcaři hlasovali v referendu o základním příjmu.

Článek

Základní nepodmíněný příjem by měl podle návrhu činit 2500 franků (asi 61 000 Kč) bez ohledu na to, zda dotyčný pracuje, anebo je nezaměstnaný. Na druhou stranu by země zrušila veškeré sociální dávky, podpory a příspěvky

Obhájci této vize jsou přesvědčeni, že zajištěný příjem bude znamenat posílení osobní svobody obyvatel a prospěje trhu. Odpůrci návrhu tvrdí, že jde pouze o nebezpečný a nákladný sociální experiment, který povede ke zlenivění Švýcarů.

Zastánci kritiku odmítají s poukazem na první průzkumy, podle nichž by se lidé nadále snažili zvýšit si vzdělání a získat lepší pracovní místo, když už by měli zajištěno bydlení, jídlo, oblečení, kulturu i sport.

Ekonomové: Dobrá, ale bude DPH 50 %

Ekonomové z univerzity v St. Gallenu spočítali, že i při zrušení sociálních dávek by zavedení garantovaného příjmu zatížilo státní rozpočet. Znamenalo by to sehnat ročně celkem 136 miliard eur (3,675 biliónu korun). Podle nich by musela být zvýšena DPH na 50 procent.

Anketa

Měla by podle vás ČR zavést základní příjem bez ohledu na práci a zrušit všechny ostatní dávky?
Ano
22,6 %
Ne
77,4 %
Celkem hlasovalo 8433 čtenářů.

Reklama

Související články

Švýcaři rozhodnou o příjmu bez práce

Švýcarsko se po nedělním referendu může stát vůbec první zemí světa, která zruší všechny sociální dávky a podpory a nahradí je garantovaným příjmem pro...

Výběr článků

Načítám