Hlavní obsah

Švýcaři dementují informace o propuštění Pitra z vazby

Praha

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr zůstane ve Švýcarsku asi dál ve vazbě, v níž už je rok. Mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti uvedl, že Švýcarsko nemá roční lhůtu, po níž by zadržený musel být z vazby propuštěn. Napsal to server Lidovky.cz. Informaci potvrdilo i české ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Pitr

Článek

Švýcarští policisté zadrželi uprchlého podnikatele loni 27. července v horském středisku Svatý Mořic. Od té doby čeká na své případné vydání do vlasti. O něm švýcarské ministerstvo rozhodlo už v loni v prosinci. Pitr se odvolal k federálnímu švýcarskému soudu, verdikt ještě nepadl.

"Není žádný článek v zákoně, který by říkal, že někdo musí být po roce propuštěný. Navíc to ani neodpovídá švýcarské praxi," uvedl Erwin Jenni ze švýcarského ministerstva spravedlnosti.

Stejně tak i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v pondělí v ČT potvrdil, že jej švýcarská strana ubezpečila o neexistenci podobného ustanovení v jejich zákoně. „Žádná jednoroční lhůta tady není, mám to písemně potvrzené,“ řekl Pospíšil.

Pitr se bude moci ještě jednou odvolat

O možném propuštění z vazby psal server Parlamentnilisty.cz. Uvedl, že by Pitr mohl věznici opustit. Odvolával se na curyšského právníka Christiana Reicha. Podle něho federální zákon z roku 1994 ukládá, že ve vazbě nemůže být člověk déle než rok. Existují ale případy, kdy je ji možné prodloužit, a to třeba kvůli válečným zločinům. Reich podotkl, že Pitrovu kauzu nezná. Pochyboval ale, že by se mu vazba kvůli daňovým deliktům prodloužila. Navíc se prý vydává do ciziny jen za činy, které jsou trestné i ve Švýcarsku.

Švýcarské ministerstvo spravedlnosti rozhodlo o vydání Pitra do Česka 17. prosince. Podnikatel se proti tomu odvolal k soudu. Pokud by podnikatel nebyl s verdiktem spokojen, může se obrátit ještě k nejvyššímu švýcarskému soudu. Ten je pak poslední instancí.

50 na 50

Pospíšil odhadl šance, že federální soud vydá Pitra do ČR na 50 procent. Poznamenal také, že proces se může protáhnout, jelikož soud většinou rozhoduje v podobných případech v rozmezí od jednoho roku do tří let.

Pitra v roce 2006 soud v ČR pravomocně odsoudil za daňové delikty k pětiletému vězení. Podnikatel do věznice nenastoupil a od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl v ČR pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Letos v létě mu Nejvyšší soud ČR dal šanci na obnovení jednoho z procesů.

Reklama

Související články

Pitr prý bude propuštěn z vazby ve Švýcarsku

Kontroverzní český podnikatel Tomáš Pitr bude podle serveru ParlamentniListy.cz pravděpodobně příští týden na svobodě. Muž pravomocně odsouzený v Česku, který...

Výběr článků

Načítám