Hlavní obsah

Svrhl Ceaușeska a vybojoval svobodu, teď Rumuni ženou exprezidenta před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Rumunská prokuratura obžalovala v úterý bývalého prezidenta Iona Ilieska ze zločinů proti lidskosti. Těch se měl dopustit během protikomunistického povstání v zemi v roce 1989. Při svržení socialistického režimu bylo popraveno 1104 lidí včetně diktátora Nicolae Ceaușeska a jeho ženy Eleny.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ion Iliescu

Článek

Povstání, kdy byl zadržen a 25. prosince 1989 narychlo popraven diktátor, vynesla Ilieska do čela státu. Podle prokurátorů dnes 88letý exprezident, jenž během povstání získal kontrolu nad armádou, nedokázal zabránit „četným situacím”, kdy byli zbytečně zabíjeni lidé.

Podle bilance obětí, která ale podle agentury AFP po 28 letech stále není ověřená, přišlo v prosinci 1989 v Rumunsku o život celkem 1104 lidí. Před pádem Ceașueska jich zemřelo 162 a zbylých 942 v následujících dnech.

Iliescu byl prezidentem v letech 1989 až 1996 a 2000 až 2004. Nedávno své působení během revolučního období znovu hájil. Kroky vedoucí k tomu, aby byl postaven před soud, přitom označil za „frašku a urážku památky lidí, kteří bojovali za svobodu a demokracii”.

Vyšetřování revolučních událostí bylo několikrát zastaveno a obnoveno. Usvědčeni z odpovědnosti za smrt lidí a odsouzeni za to byli zatím jen dva generálové. Dodnes přetrvávají pochybnosti, zda povstání bylo skutečnou revolucí, nebo vojenským převratem.

Současný rumunský prezident Klaus Iohannis minulý týden schválil žádost prokuratury umožnit kvůli uvedeným krvavým událostem stíhání Ilieska, expremiéra Petreho Romana a několik dalších tehdejších vysokých činitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám