Hlavní obsah

Svoboda, radovali se migranti na Lesbu z falešné zprávy. Pak je vytlačila policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecká policie vytlačila v úterý stovky migrantů z přístavu v Mytilini, hlavním městě ostrova Lesbos. Mezi běženci se rozšířila falešná zpráva, že do přístavu pro ně přijede loď, která je odveze na pevninu do přístavu v Pireu, píše agentura DPA. Běženci pocházející převážně z Afghánistánu a afrických zemí skandovali například: „Svoboda!“.

Foto: Elias Marcou, Reuters

Migranti na ostrově Lesbos se střetli s policií.

Článek

„V záchytných střediscích na ostrově je extrémně napjatá atmosféra,“ popsal Boris Cheshirkov z Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNCR).

Řekové stříleli po člunu s migranty

Evropa

„Jedno středisko na severu ostrova bylo o víkendu vypáleno,“ řekl Cheshirkov s tím, že současně byli napadeni nejen humanitární pracovníci, ale také novináři. Podle jeho slov měli útoky na svědomí místní obyvatelé, některá řecká média dokonce psala o extrémní pravici.

Na ostrově Lesbos je nyní 20 tisíc běženců a tábory jsou zcela přeplněné.

Řecko zastavilo na hranici s Tureckem 24 tisíc migrantů

Evropa

V posledních týdnech na mnoha řeckých ostrovech v Egejské moři demonstrovali místní obyvatelé proti řecké vládě, která tam chce postavit nové a větší tábory pro migranty. Místní chtějí, aby vláda přesunula většinu běženců na pevninu.

Napětí u ostrova dokumentuje i video, které zveřejnila turecká vláda. Zachycuje, jak řecká pobřežní stráž brání člunu s migranty v přistání na Lesbu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecká pobřežní stráž se snažila zastavit migranty na člunuVideo: AP

Řekové se v posledních dnech potýkají s přílivem migrantů nejen po moři. Na hranici s Tureckem zastavili vojáci a policisté od soboty do pondělního večera 24 tisíc ilegálních migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám