Hlavní obsah

Švédský premiér nezískal po volbách důvěru nového parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Švédský premiér Stefan Löfven nezískal v úterý důvěru nového parlamentu, který vzešel z voleb 9. září. V nich středolevý blok vedený Löfvenem zvítězil rozdílem jediného mandátu nad středopravou aliancí a Löfvenova sociální demokracie dosáhla nejhoršího výsledku za desítky let.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Švédský premiér Stefan Löfven

Článek

Důvěru nedali Löfvenovi 204 poslanci z 349. Výsledek hlasování o důvěře premiérovi se očekával, protože středopravá aliance, tvořená Umírněnými, Stranou středu, Liberály a Křesťanskodemokratickou stranou, i protiimigrační Švédští demokraté, kteří dostali 17,5 procenta hlasů, před hlasováním uvedli, že Löfvena nepodpoří. Ten přesto odmítl odstoupit.

Vzhledem k těsnému výsledku parlamentních voleb není jasné, kdo Löfvena v křesle předsedy vlády vystřídá. Předseda parlamentu Andreas Norlén musí nyní požádat šéfa jiné strany, aby se pokusil sestavit vládu, což ale bude těžké, i když někteří pravicoví poslanci se vyslovovali pro spolupráci se Švédskými demokraty. Pokud by se ale Umírnění a křesťanští demokraté domluvili se Švédskými demokraty, pak středopravou alianci opustí Centristé a Umírnění.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek švédských parlamentních voleb

Předpokládá se, že šanci zformovat vládu má šéf Umírněných Ulf Kristersson. Předseda parlamentu Norlén z Umírněných byl zvolen s podporou ultrapravicových Švédských demokratů. Volba je sice anonymní, ale Švédští demokraté uvedli, že ho podporují, zřejmě výměnou za posty pro své zástupce. Jejich člen Björn Söder se však nakonec nestal ani jedním z tajemníků předsedy parlamentu, uvedl server The Local.

Předseda parlamentu může vybrat kandidáta na premiéra čtyřikrát. Pokud ani jeden z kandidátů nezíská pro svou vládu podporu parlamentu, musí se do tří měsíců uskutečnit nové parlamentní volby, uvedla agentura Reuters. Do doby, než vznikne nová vláda, bude u moci stávající s Löfvenem v čele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám