Hlavní obsah

Švédsko podává přihlášku do NATO

Stockholm
Aktualizováno

Švédsko se rozhodlo oficiálně požádat o členství v Severoatlantické alianci. Ve Stockholmu to v pondělí oznámila premiérka Magdalena Anderssonová, která věří, že proces přijetí nebude trvat déle než rok.

Foto: Pool, Reuters

Švédská premiérka Magdalena Anderssoná

Článek

„Budeme NATO informovat, že se chceme stát členem aliance. Jde o historickou změnu v bezpečnostní politice naší země,“ prohlásila Anderssonová.

Švédsko podle ní přihlášku odešle do středy, a učiní tak v koordinaci s Finskem, uvedla.

Agentura AP poznamenává, že jde o historickou změnu. Švédsko si léta zakládalo na neutralitě, kvůli letošní ruské invazi na Ukrajinu ale během pár měsíců přehodnotilo svůj postoj. Do NATO ze stejného důvodu směřuje i sousední Finsko.

Ruské výhrůžky nezabraly. I Švédsko podá přihlášku do NATO

Zahraniční

Na oznámení švédské premiérky už zareagovala Francie. Ujistila, že Paříž plně podporuje rozhodnutí Švédska vstoupit do NATO. Stejně se vyjádřilo Dánsko. Slíbilo – podobně jako Norsko – navíc i podporu při napadení.

Naopak Rusko dává najevo, že se mu záměr Švédska a Finska rozšířit Severoatlantickou alianci ani trochu nezamlouvají. Moskva hrozí protiopatřeními včetně rozmístění jaderných hlavic, které by mohly být namířeny na Evropu.

Rusko hrozí: Budou-li ve Švédsku a Finsku základny NATO, namíříme jaderné zbraně na Evropu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám