Hlavní obsah

Švédsko kvůli promlčení odložilo část případu proti Assangeovi

Švédsko kvůli promlčení odložilo vyšetřování části některých sexuálních deliktů, kterých se zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange údajně v roce 2010 dopustil na dvou ženách, oznámila švédská prokuratura. Obvinění ze znásilnění se to prozatím netýká, na objasnění tohoto případu mají vyšetřovatelé čas do roku 2020.

Foto: Pool, Reuters

Julian Assange

Článek

Assange obvinění ze sexuálních deliktů opakovaně odmítl a považuje je za záminku, aby mohl být ze Švédska vydán do USA, které ho viní z vyzrazení tajných informací.

V roce 2006 totiž založil server WikiLeaks, od té doby portál zveřejnil statisíce utajovaných amerických vojenských zpráv a diplomatických depeší.

V uplynulých měsících WikiLeaks publikoval nové materiály, z nichž mimo jiné vyplynulo, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) sledovala vedle německých politiků také poslední tři francouzské prezidenty včetně toho současného, Françoise Hollandea.

Promlčení se týká dvou případů Assangeova údajného sexuálního obtěžování a nátlaku. Za týden v úterý bude muset být odložen další případ sexuálního obtěžování, ze kterého byl rovněž nařknut. Čtvrté obvinění, kterému ve Švédsku čelí, je ze znásilnění. U něj promlčecí lhůta vyprší za pět let.

Švédská prokuratura musela část případu odložit, neboť nemohla Assange vyslechnout. Ten se totiž z obav před možným vydáním do Švédska a následně do USA uchýlil před třemi lety na ekvádorskou ambasádu v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám