Hlavní obsah

Svědek: Kočner hledal někoho, kdo by se za miliony doznal k vraždě Kuciaka

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Podnikatel Marian Kočner údajně hledal v Maďarsku „bílého koně”, který by na sebe vzal vinu za vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. U soudu v Pezinku to v pondělí řekl Zoltán Andruskó – jeden z aktérů kauzy, který po dohodě o vině a trestu nyní vystupuje jako svědek. Kočner je obžalovaný, že objednal vraždu investigativního novináře, hrozí mu doživotí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinku

Článek

Andruskó u soudu vylíčil, že bílý kůň měl vzít vraždu na sebe za milion eur (26,7 milionu korun). „Chtěl bych říct ještě něco, co jsem ještě neřekl, protože jsem se bál,“ poznamenal pak Andruskó.

Podle něj měl být do hledání bílého koně zapleten podnikatel z Nitry Norbert Bödör, který je v současnosti ve vazbě kvůli korupčnímu případu. Bödör měl rovněž financovat sledování několika slovenských novinářů včetně Kuciaka. Podnikatel to popřel.

Vraždu Kuciaka jsem neobjednal, neohrožoval mě, hájil se Kočner u soudu

Evropa

Andruskó uzavřel dohodu o vině a trestu

Andruskó byl koncem roku 2019 odsouzen jako zprostředkovatel zmíněné vraždy ke 15letému trestu, když uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou soud schválil.

Andruskó po svém zatčení spolupracoval s vyšetřovateli a u soudu nyní vystupuje jako svědek. Kočner stejně jako obžalovaní Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó označili dosavadní výpovědi svědka za lež.

Zbourají dům, v němž byli zavražděni Kuciak a Kušnírová

Evropa

Kuciak a Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Po masových protestech odstoupili ze svých funkcí postupně ministr vnitra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a šéf policie Tibor Gašpar.

Reklama

Výběr článků

Načítám