Hlavní obsah

Švéd unesl ženu a zavřel ji do kůlny se zvukotěsnou místností. Úřadům se sám prozradil

Stockholm

Policie ve Švédsku obvinila 38letého lékaře z únosu a znásilnění ženy. Lékař ji loni v listopadu během schůzky ve Stockholmu omámil rohypnolem v jahodách v čokoládě a odvezl ji do svého domu v městečku Knislinge, kde měl v kůlně připravenou betonovou, zvukotěsnou místnost. Podle žalobců ji chtěl dlouhodobě věznit a plánoval unést ještě další ženy.

Foto: Reuters

Švédský lékař chtěl ženu věznit v kůlně u svého domu.

Článek

Muž se k únosu přiznal, ačkoliv požaduje změnu obvinění na omezování osobní svobody. Znásilnění popírá. Jeho právnička chování svého klienta vysvětluje tím, že trpěl depresemi a toužil po přítelkyni.

Podle obžaloby si Švéd v kůlně u svého domu pořídil betonovou zvukotěsnou místnost s kovovými dveřmi, odkud by nebylo úniku. „Účelem bylo nepovšimnuté věznění lidí po delší dobu,“ uvádí se ve spisu.

Měl připravené masky i sedativa

Lékař, jehož jméno zůstává ze zákona v utajení, údajně s obětí navázal kontakt po telefonu a před únosem se s ní jednou setkal. Unesl ji po důkladných přípravách při druhé schůzce ve Stockholmu 12. listopadu. Nabídl jí jahody v čokoládě, do nichž přidal rohypnol. Své oběti, u níž švédské úřady nezveřejnily ani věk, pak dal na hlavu masku starší ženy a naložil ji do pojízdného křesla, aby ji dopravil ke svému autu. Také on si přetáhl přes hlavu masku, aby ho nikdo nepoznal a aby zmátl vyšetřovatele.

Cestou do 530 kilometrů vzdáleného Knislingeu jí podával další tlumicí prostředky. Doma ji zavřel do místnosti v kůlně, pouze jednou ji v poutech zavedl do domu, aby se vysprchovala. Ženě údajně pověděl, že s ní chce mít pohlavní styk, ale nejprve si prověří její zdravotní stav. Podle obžaloby prohlásil, že si ji u sebe chce ponechat léta a plánuje unést ještě další lidi.

Prozradil ho výjezd do ženina bytu o pět dní později. Muž chtěl vyzvednout některé její věci. Na místě ale zjistil, že policie byt zapečetila a vyměnila zámky. Rozhodl se proto ženu vzít na policii, aby pod nátlakem přesvědčila policisty, že je v pořádku. Policistům se to však nezdálo a ženu si vzali stranou. V tu chvíli jim prozradila, že ji muž unesl.

Soud má začít příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám