Hlavní obsah

Suroviny k výrobě biologických zbraní nakupoval Tunisan za sociální dávky

Kolín nad Rýnem

Policie od pátečního rána prohledává v Kolíně na Rýnem panelák, kde žil Tunisan Síf Allah H. (29) s manželkou a šesti dětmi. Muž je podezřelý z výroby biologických zbraní, zadržen byl v úterý večer. Suroviny objednával na internetu a platil je ze sociálních dávek, napsal německý deník Bild.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Němečtí policisté před domem, kde zatčený muž bydlel.

Článek

Policisty doprovázejí odborníci ze spolkového kriminálního úřadu a Robert-Koch Institutu. Vyšetřovatelé se domnívají, že Tunisan měl přístup do místností v domě, v nichž si zřídil laboratoř.

U muže se našel bílkovinný toxin ricin, který je extrémně jedovatý, a další chemikálie, ale také 1000 semen rostlin, z nichž se dá ricin extrahovat, a různé kovové součásti. Zatím není známo, zda se Tunisan hlásil k nějaké teroristické skupině.

Z dosavadních výsledků vyšetřování, rozboru internetových objednávek a nalezených věcí se Síf Allah H. s největší pravděpodobností řídil návodem teroristické organizace Islámský stát k výrobě ricinové bomby. Do fáze připravené výbušniny se nestačil dostat. [celá zpráva]

Foto: Henning Kaiser, ČTK/AP

Němečtí policisté prohledali panelák, kde muž s rodinou bydlel.

Odhalil ho zakázaný nákup

Muži zákona přišli Tunisanovi na stopu, když si na internetu objednal chemikálie, jejichž nákup se musí hlásit úřadům. Vše zaplatil z peněz, které získává v rámci sociální pomoci běžencům. Ta zřejmě nebyla zanedbatelná, protože muž má šest dětí. Do Německa dorazil podle deníku Rheinische Post v listopadu 2016.

Ačkoliv expertiza a prověření zajištěného materiálu nebyla ještě zcela dokončena, šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen řekl deníku Rheinische Post: „V celkovém pohledu na důkazy byl zřejmě zlikvidován teroristický útok.“

Reklama

Výběr článků

Načítám