Hlavní obsah

Summit EU podpořil přísnější emisní závazky k roku 2030. Babiš hovoří o úspěchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie zpřísní své klimatické závazky k roku 2030. Shodli se na tom po celonočním jednání v Bruselu prezidenti a premiéři členských zemí, kteří podpořili omezení celkových emisí skleníkových plynů EU o nejméně 55 procent oproti roku 1990.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci

Článek

Konečná verze závěrů summitu vyšla vstříc některým požadavkům zemí východního křídla Unie včetně Česka, které chtěly záruky, že přechod k čistým energiím nezatíží neúnosně jejich ekonomiky. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je výsledný kompromis pro Česko úspěchem.

„Evropská unie učinila velký krok kupředu,” ocenil shodu na tiskové konferenci po skončení summitu jeho předsedající Charles Michel. EU podle šéfa Evropské rady dokázala, že je i nadále v čele světového boje proti klimatickým změnám.

Summit EU se shodl na uhlíkové neutralitě do roku 2050

Zahraniční

Shodu v noci dlouhé hodiny blokovalo Polsko, které požadovalo větší záruky finanční podpory spojené s náročným přechodem od uhlí k ekologicky čistým technologiím. Své podmínky prosazovalo i Česko.

Foto: Pool, Reuters

Andrej Babiš opouští summit Evropské unie v Bruselu

Konečná verze závěrů, které se během noci několikrát měnily, obsahuje ujištění, že si členské země mohou „zvolit vlastní energetický mix a vybrat nejvhodnější technologie pro kolektivní dosažení závazku k roku 2030, včetně přechodových technologií, jako je plyn”.

Babiš: Byl to boj, ale povedlo se

Právě o podobnou formulaci usilovalo Česko, které chce při odstavování klimaticky nešetrných zdrojů energie sázet na technologie, jež EU nepovažuje přímo za ekologické, ale řadí je do zmírněné přechodové kategorie.

Babišova (ne)výhra: Peníze EU chce Česko znovu hlavně na zemědělství, ekologie kulhá

Ekonomika

„Bez plynu vůbec nemůžeme ukončit používání uhlí. Byl to boj, ale povedlo se,” řekl po jednání českým novinářům Babiš. Některé země zmínku o plynu odmítaly, neboť jej nepovažují za ekologicky šetrný zdroj.

Po tlaku zejména Polska zase šéfové států a vlád schválili navýšení modernizačního fondu, jehož prostřednictvím mohou ekonomicky méně vyspělé země využívat peníze z obchodování s emisními povolenkami. O konkrétním objemu nových finančních prostředků ve fondu rozhodnou lídři zřejmě příští rok.

EU má pro budoucnost jasný cíl: technologicky zezelenat

Ekonomika

Podle českého premiéra se v závěrech rovněž nově objevila zmínka o tom, že Evropská komise zohlední roli lesů v plnění klimatických cílů. O ni Česko usilovalo kvůli kůrovcové kalamitě, která způsobila, že české lesy začaly vypouštět CO2, místo aby jej pohlcovaly jako dříve.

Závazek nemusí naplnit všechny země

„Je to jasné vykročení směrem ke klimatické neutralitě v roce 2050,” ocenila na Twitteru dohodu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nový cíl nahrazuje dosavadní závazek omezit emise o 40 procent, který by podle unijní exekutivy nezaručil, že bude EU v polovině století klimaticky neutrální. Tedy že nebude produkovat žádné emise skleníkových plynů, případně je bude kompenzovat například výsadbou nových stromů.

Usnesení summitu také zdůrazňuje, že závazek je kolektivní, nemusí ho tedy naplnit všechny členské země. EU by se přitom měla snažit o to, aby to bylo „nejefektivnějším možným způsobem”.

Reklama

Výběr článků

Načítám