Hlavní obsah

Sturgeonová chce Skotsko v Evropské unii

Novinky, Daniel Drake
Edinburgh

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová chce Skotsko zařadit zpět do evropských struktur v případě, že se ji podaří rozbít Spojené království. Uvedla to ve článku, která napsala pro německý deník Die Welt. Zkritizovala přístup britské vlády k jednáním s Evropskou unií. Nové referendum o nezávislosti si v současnosti přeje 58 procent Skotů.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Předsedkyně Skotské národní strany Nicola Sturgeonová

Článek

Sturgeonová si v článku bere na paškál postup Johnsonovy vlády v otázce budoucích vztahů mezi Británií a EU. Uvedla, že v případě, že se ji podaří vyvést Skotsko ze Spojeného království, bude chtít zažádat o unijní členství.

Článek sklidil na britských ostrovech kritiku. Podle některých komentátorů se snaží skotská ministerská předsedkyně zemi v době krize ještě více rozdělit. V minulosti přitom slíbila, že svoje separatistické ambice odstaví po dobu koronavirové pandemie na druhou kolej.

Podle Sturgeonové znamená odchod Británie z EU pro Skotsko „přímou hrozbu pro pracovní místa, investice a životní úroveň“. V případě, že její britský protějšek neuzavře o budoucích vztazích s Bruselem dohodu, půjde podle ní o „zmrzačení“ potravinářského průmyslu.

Johnson: Británie by se měla připravit na budoucnost bez dohody

Zahraniční

„Skutečnost, že je vláda Spojeného království odhodlána prosazovat opuštění přechodného období bez dohody, by byla i v normálních časech považována za hloupou. Uprostřed globální pandemie je to ale totálně bezohledné,“ uvedla Sturgeonová.

Podle ní patří Skotsko do Evropské unie. Ta si podle ní velmi váží přínosu skotské kultury, jejích univerzit nebo třeba boj s klimatickými změnami. „Někteří lidé zpochybňují moji touhu po solidaritě v souvislosti s mojí touhou po nezávislosti. Ve skutečnosti jdou ale ruku v ruce,“ vysvětlila.

Evropská unie vyzvala Londýn k ústupkům ohledně brexitu

Evropa

 Jak se opovažuje, tepou ji britští politici

Labouristický stínový ministr pro Skotsko Ian Murray šéfku skotského kabinetu zkritizoval. „Jak se opovažuje hovořit o solidaritě, když chce roztrhat pouta solidarity, které existují v rámci Spojeného království?“ postěžoval si. Skotský konzervativní poslanec Dean Lockhart označil chování první ministryně za „nestoudné“, lidi akorát naštve.

Skotové naposledy hlasovali o nezávislosti v roce 2015. Tehdy se pro odchod ze Spojeného království vyjádřilo 44,7 procent obyvatel, zatímco 55,3 procent Skotů si přálo setrvání. Brexit náladu ve skotské společnosti značně změnil. Nejnovější průzkumy ukazují, že 64 procent národa si přeje nové referendum. Téměř šest z deseti lidí by se v něm vyslovilo pro odtržení.

Reklama

Výběr článků

Načítám