Hlavní obsah

Strženou sochu otrokáře nahradila v Bristolu socha demonstrantky bojující proti rasismu

– Bristol
Novinky, mso

V rámci protestů hnutí Black Lives Matter svrhli minulý měsíc demonstranti v anglickém Bristolu sochu otrokáře Edwarda Colstona do řeky Avony. Na původním piedestalu se pak ve středu objevila socha nová, na které je znázorněna jedna z demonstrantek. Ani tato socha však zatím nemá místo jisté. Upozornila na to CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová socha v Bristolu znázorňuje černošskou demonstrantku hnutí Black Lives MatterVideo: Reuters

 
Článek

Dílo vytvořil britský umělec Marc Quinn, který se nechal inspirovat fotografií ze sociální sítě, jež zachycuje demonstrantku Jenu Reidovou ve chvíli, kdy si stoupla na prázdný piedestal a zdvihla pravou ruku zaťatou v pěst.

Boj proti rasismu ano, mazání historie ne. Významné osobnosti světa se ozývají

Svět

„Jeden můj kamarád mi na Instagramu tu fotku ukázal. Hned mě napadlo, že by bylo skvělé, kdybych ve stejné poloze vytvořil její sochu,“ uvedl Quinn.

„Cítil jsem, že takový silný moment musím zhmotnit,“ dodal. Díky sociálním sítím poté kontaktoval Reidovou, která souhlasila se spoluprací.

V Londýně poškodili demonstranti sochu Churchilla, v Bristolu jedna letěla do vody

Evropa

Quinn své dílo oficiálně nazval A Surge of Power (Jen Reid) 2020, v překladu do češtiny Nárůst síly (Jen Reid) 2020. Socha, kterou autor vytvořil z černé pryskyřice, však v parku v Bristolu nejspíš vydrží jen dočasně. Umělec totiž její vztyčení neprodiskutoval s místními úřady.

Pokud nakonec bude muset socha pryč, nabídne ji Quinn k prodeji. Případný výtěžek plánuje věnovat dvěma charitám, které podporují zařazení černošské historie do školních osnov.

Churchill, Kolumbus. Sochy historických postav jsou terči demonstrantů, na které se chystá ultrapravice

Evropa

Hnutí Black Lives Matter, které se snaží poukazovat na nerovný přístup institucí k lidem tmavé barvy pleti, funguje už od roku 2013, do celosvětového povědomí se však dostalo až po demonstracích proti rasismu, které odstartovaly na konci května letošního roku.

Stalo se tak v souvislosti se smrtí černocha George Floyda v americkém Minneapolisu. Floyd zemřel poté, co mu při zásahu skoro devět minut klečel na krku bělošský policista, i když si muž stěžoval, že nemůže dýchat.

Mluvení tě stojí kyslík, odbýval policista Floydovy stížnosti

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám