Hlavní obsah

Strmý pád Frauke Petryové, vycházející hvězda německé politiky dostala jen 805 hlasů

Vycházející hvězda německé politické scény Frauke Petryová má za sebou po víkendových zemských volbách v Sasku tvrdý pád, píše server týdeníku Focus. Její nová politická strana s názvem Die Blaue Partei (Modrá strana) získala pouhých 805 hlasů.

Foto: Profimedia.cz

Frauke Petryová

Článek

Petryová byla až do září 2017 předsedkyní strany Alternativa pro Německo (AfD). V německých parlamentních volbách, které se konaly v roce 2017, zaznamenala AFD výrazný úspěch. Se ziskem 12,6 procenta se dostala do parlamentu a Petryová získala poslanecký mandát. Vzápětí ale oznámila, že nebude členkou poslaneckého klubu AfD, ale jen nezařazenou členkou Bundestagu a vzápětí ukončila členství ve straně.

Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že se strana příliš zradikalizovala. Petryovou následovalo několik dalších členů strany, například předseda její buňky v nejlidnatější spolkové zemí Severní Porýní-Vestfálsko a manžel Petryové Marcus Pretzell.

O vzniku Modré strany se spekulovalo. Po odchodu z AfD si Petryová zaregistrovala doménu se stejným jménem.

Modrá strana měla podle Petryové přilákat konzervativní voliče, pro které je AfD příliš radikální. „Modrá je symbolem konzervativní, ale i svobodomyslné politiky v Německu a v Evropě,” řekla Petryová před dvěma lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám