Hlavní obsah

Střední Evropu zasáhne vlna veder, teploty se vyšplhají k 32 stupňům

Nevypouštějte bazény a neukládejte plavky na dno skříní. Do střední Evropy míří vlna tropických veder, kdy budou teploty dosahovat 32 stupňů Celsia a neochladíme se ani v noci. Na sklonku léta budeme zažívat tropické noci, slibuje německá meteorologická služba (DWD).

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Počasí ve Středomoří bude ovlivňovat výrazná studená fronta, po jejímž okraji se dostává do střední Evropy horký vzduch, a naopak do Středomoří se dostává chladný vzduch ze severu. Předzvěst horkých dnů zažívá střední Evropa v tomto týdnu, kdy se teploty pohybují kolem 25 stupňů Celsia.

„Rána jsou ovšem velmi chladná. V úterý na mnoha místech Česka byl zaznamenán mráz. Například na Šumavě – Rokytská slať -3,5 °C, v Jizerských horách Jizerka -2 °C a Jelení u Mostu -3,8 °C. V nížinách to byly teploty mezi 3 až 9 °C,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.

Od víkendu by měl začít proudit do střední Evropy horký středomořský vzduch. V příštím týdnu by už měly zavládnout tropy a také ranní teploty by měly být výrazně vyšší. „Čekají nás krásné slunečné dny a nejvyšší odpolední teploty se budou šplhat ke 30 °C i výš,“ řekla Honsová. V polovině týdne by měla přejít studená fronta, ale letní teploty by měly ještě chvilku vydržet.

Extrémně vysoké teploty by měly zavládnout na mnoha místech Německa, především v oblasti Bodamského jezera, v Bavorsku, Durynsku, Sasku a Braniborsku. Němečtí meteorologové upozorňují, že se horko udrží i v noci a lidé budou zažívat tropické noci.

Studený vzduch, který začne proudit do Středomoří, může způsobit nebezpečné bouře medikány, jakési evropské obdoby hurikánů. Na satelitních fotografiích připomíná svým vzhledem tropickou cyklónu. V centru tohoto jevu bývá též typická kruhová oblast s klidnějším počasím, takzvané oko. Medikány se projevují zejména přívalovými srážkami a silným větrem doprovázeným vysokými vlnami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám