Hlavní obsah

Štrasburský soud přiznal odškodnění české emigrantce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva přiznal české emigrantce odškodnění přes 58 000 eur (asi 1,5 miliónu korun) v případu neoprávněného vyvlastnění nemovitého majetku. Soud ve Štrasburku už v roce 2013 rozhodl, že stát Češce odňal její majetek v rozporu s ustanovením evropské úmluvy o lidských právech, které se týká ochrany majetku.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Češka původně požadovala odškodnění v celkové výši téměř šest miliónů korun za finanční škodu, nemajetkovou újmu a soudní výdaje, ale soud otázku výše odškodnění před čtyřmi lety posunul na pozdější datum kvůli nutnosti podrobnějšího prozkoumání.

Sylvii Žákové, která emigrovala v roce 1968 a nyní žije v Německu, komunistické úřady v 70. letech zabavily majetek, především pozemek v katastrálním území města Třebíč, uvedl soud v tiskové zprávě. V roce 1991 bylo toto rozhodnutí prohlášeno za neplatné a žena začala pozemek pronajímat městu.

V roce 1997 ale katastrální úřad prohlásil město za jediného vlastníka půdy. Žáková tvrdila, že byla vedena jako jediný majitel nepřetržitě od roku 1960 do roku 1997. Podle státu ale o pozemek přišla soudním rozhodnutím z roku 1971 za nedovolené opuštění republiky a poté byla jako majitelka registrována jen díky úřední chybě.

Reklama

Výběr článků

Načítám