Hlavní obsah

Stovky obětí horka v Británii

Londýn

Vlna horka v Británii si za poslední dva týdny mohla vyžádat až několik set obětí. Uvedly to britské úřady, ovšem bez přesných čísel. Země také zažívá jedno z nejsušších období za poslední století, kdy nádrže s pitnou vodou klesly na rekordně nízkou úroveň.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Vyprahlý londýnský Hyde Park

Článek

Vedra si podle britských zdravotnických úřadů vyžádala za poslední dva týdny "několik set úmrtí navíc". "I když jsou to velmi předběžné údaje, podle odborníků může být vedro příčinou některých z nich," uvedl o víkendu mluvčí Agentury na ochranu zdraví. Připomněl, že vlna horka v roce 2003 si v Británii vyžádala 2000 až 3000 obětí a v celé Evropě na 30 000.

Tentokrát byly nejvyšší teploty kolem Londýna a na jihovýchodě Anglie. Pro Británii netypicky slunečné počasí bez deště sice ocenili návštěvníci tenisového turnaje ve Wimbledonu nebo hudebního festivalu v Glastonbury, ale v mnoha oblastech se to odrazilo v nedostatku vody.

Ten je patrný na první pohled v londýnských parcích, kde se jindy sytě zelená tráva proměnila v zažloutlý suchopár. Některé řeky mají asi pětinu stavu vody oproti normálnímu stavu v tomto období a agentura na ochranu životního prostředí musela zachraňovat ryby uvízlé ve vyschlých ramenech řek. Odborníci z agentury tak převáželi na 19 místech v Anglii a Walesu pstruhy, lososy a úhoře do míst, kde řeky mají dostatek vody.

Podle meteorologů patřilo prvních šest měsíců k nejsušším za poslední století. V Británii spadlo za tu dobu 362 milimetrů deště. Tak malé srážky byly naposledy zaznamenány ve stejném období v roce 1953 a nižší jen v roce 1929 (276 milimetrů). Vodárenské společnosti ve Skotsku i v Anglii proto vyzvaly občany k šetření vodou. Na severozápadě Anglie kolem Manchesteru a Liverpoolu úřady zakázaly kropení zahrad hadicemi, mohou používat jen konve. Stejně tak nesmí lidé využívat hadice při mytí aut, musí si vystačit s kýblem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám