Hlavní obsah

Stovky nehod, zavřená letiště. Západ Německa trápí přívaly sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západ Německa trápí od noci na čtvrtek husté sněžení. Letiště společné pro Kolín nad Rýnem a Bonn přerušilo provoz. Letadla nemohou kvůli přívalům sněhu ani vzlétat, ani přistávat. Sníh a náledí komplikují dopravu především ve spolkových zemích Severní Porýní Vestfálsko, Porýní-Falc a Sársko, píše agentura DPA.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Husté sněžení komplikuje dopravu na západě Německa.

Článek

Zaměstnanci letiště se snaží odklidit sníh z přistávací plochy. „Naše zimní služba je v trvalém nasazení. Uklízí a uklízí a dělá vše pro to, abychom mohli opět obnovit provoz,“ uvedla mluvčí letiště.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Husté sněžení přerušilo dopravu na letišti v Kolíně nad Rýnem a také Bonnu.

Velké komplikace kvůli sněhu zažívají také řidiči. Už během středy se stalo v Severním Porýní-Vestfálsku 1079 nehod. Od brzkých ranních hodin v souvislosti s počasím bourali další řidiči.

Do čtvrtečních pěti hodin ráno se při nehodách zranilo 14 lidí těžce a 63 lehce. Škody jsou odhadovány na zhruba tři miliony eur (78 milionů korun). Dálnice a silnice v délce 350 kilometrů blokují nehody a kamiony.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Provoz na letišti v Kolíně nad Rýnem je kvůli intenzivnímu sněžení přerušený.

Například v Kaiserslauternu a okolí policie zaznamenala ve čtvrtek ráno jedenáct dopravních nehod. „Máme tu několik nákladních vozů, které stojí (na silnici) napříč,“ uvedla mluvčí policie v Trevíru (Trier). Problémy jsou hlášeny na dálnici A57, na A59 a na A1.

Husté sněžení trápí také sever Francie a okolí Paříže. Varování před sněhovou nadílkou vydali také meteorologové pro Velkou Británii.

Anglie, Skotsko, Wales i Severní Irsko během uplynulé noci zaznamenaly nejnižší teploty aktuální zimy. U skotského jezera Loch Glascarnoch spadla podle televize Sky News teplota až k minus 13,6 stupně Celsia.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Sněží také ve Velké Británii. Na snímku Glen Coe, údolí v oblasti Skotské vysočiny

Na sněhovou nadílku se připravují také na severu Itálie. Odklízet sníh v ulicích budou muset podle listu La Repubblica i velká města jako Turín, Milán, Boloňa a Janov.

Mrazivé počasí panuje ve Skandinávii. Švédská meteorologická služba naměřila v noci na čtvrtek ve městě Nikkaluokta na severu země minus 39,5 stupně Celsia. Nejnižší teplotu v Laponsku, jehož je Nikkaluokta součástí, naměřili v roce 1966. Tehdy rtuť teploměru klesla k minus 52,6 stupně Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám