Hlavní obsah

Stoletého bývalého dozorce ze Sachsenhausenu obvinili z podílu na tisících vražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí žalobci obvinili 100letého Němce z podílu na 3518 vraždách. Toho se údajně dopustil jako dozorce v někdejším nacistickém koncentračním táboře Sachsenhausen ve druhé polovině 2. světové války. Podle televize NDR je muž, který nyní žije ve východoněmecké spolkové zemi Braniborsko, podezřelý z „materiálního a úmyslného” přispívání k vraždám v táboře, v němž zahynulo na 100 000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Vstupní brána bývalého koncentračního tábora Sachsenhausen

Článek

Podle NDR muž pracoval v Sachsenhausenu v letech 1942 až 1945. Tábor, který byl zřízen poblíž Berlína v roce 1936, byl známý ranými experimenty se zabíjením vězňů plynem, což se později stalo běžnou metodou vyvražďování milionů lidí v plynových komorách.

Státní zastupitelství a soud v braniborském Neuruppinu, jimž případ náleží, nesdělily žádné podrobnosti.

Přeživší z Osvětimi: kdyby se opakovalo, co jsem zažila, své dítě raději uškrtím

Evropa

V posledních letech žalobci stíhají několik přestárlých bývalých dozorců z koncentračních táborů, čímž chtějí využít poslední příležitosti k průchodu spravedlnosti, pokud jde o miliony Židů, Romů, gayů a politických vězňů, kteří zahynuli v nacistických táborech.

Minulý týden státní zastupitelství ve spolkové zemi Šlesvicku-Holštýnsku kvůli podezření z nápomoci ke vraždě ve více než 10 000 případech podalo žalobu na 95letou Irmgard F. Žena údajně za druhé světové války pracovala jako sekretářka v nacistickém koncentračním táboře Stutthof nedaleko nyní polského Gdaňsku, a pomáhala tak "velení tábora při systematickém zabíjení židovských vězňů, polských partyzánů a sovětských válečných zajatců".

Zřejmě poslední dozorce z nacistického lágru vyslechl verdikt. Obětem se omluvil

Evropa

Už loni v červenci soud v Hamburku vyměřil dvouletý podmíněný trest bývalému příslušníkovi nacistické ozbrojené organizace SS za podíl na smrti 5232 lidí v táboře Stutthof.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám