Hlavní obsah

Stíhačka F-16 zachránila život umírajícímu pacientovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trondheim

Umírajícímu pacientovi v nemocnici v norském městě Bodø zachránil život důvtip zdravotnického personálu. Muži totiž selhával oběhový systém a zachránit ho mohlo jen dočasné nahrazení funkce plic a srdce. K tomu je ale třeba speciální přístroj, který měla nemocnice ve 450 km vzdáleném Trondheimu. A tak přispěchalo na pomoc vojenské letectvo.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

F-16 norského letectva

Článek

Pacient měl obrovské štěstí, že když personál nemocnice v Bodø zavolal s prosbou o pomoc, na základně v Trondheimu se zrovna připravovaly ke startu dva stroje F-16 Fighting Falcon. Byly navíc vybaveny podvěsnými kontejnery pro přepravu nákladu.

„Zeptali se jen jak je to velké, žádné další otázky nám nepokládali,“ řekl agentuře AFP primář nemocnice Svatého Olafa v Trondheimu.

Pak opět přišlo obrovské štěstí. Přístroj se do jednoho z kontejnerů vešel. Technici ho tedy kvapem naložili a pilot okamžitě roloval ke startu.

„Běžně takovou vzdálenosti urazíme za 35 minut, ale vzhledem ke zvláštní povaze nákladu na to pilot šlápnul a dorazil na místo určení za méně než 25 minut,“ řekl norskému deníku Verdens Gang velitel letky Falconů Trondheimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám