Hlavní obsah

Steinbrück na obálce magazínu ukazuje prostředníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Mnozí čtenáři německého tisku se v pátek asi nestačí divit, pokud jim pod ruku přijde pravidelný páteční magazín prestižního deníku Süddeutsche Zeitung. Z obálky totiž na ně zlostně gestikuluje vystrčeným prostředníčkem kandidát německých sociálních demokratů (SPD) na kancléře Peer Steinbrück.

Peer Steinbrück na obálce magazínu Süddeutsche Zeitung

Článek

Pokud by se Steinbrück takového gesta dopustil například v silničním provozu, hrozila by mu podle listu pokuta od 600 do 4000 eur (15 500 až 103 300 korun) za urážku. Politik ale tímto způsobem reagoval na jednu z otázek v pravidelném rozhovoru beze slov "Teď nic neříkejte". Ten spočívá v tom, že dotazovaný redaktorovi deníku odpovídá nikoli slovy, ale mimikou či gestikulací, zatímco jednotlivé odpovědi zaznamenává fotoreportér.

Zřejmě nejspontánnější z reakcí kontroverzního politika byla natolik neobvyklá, že se redakce rozhodla umístit ji na obálku dnešního magazínu. Steinbrücka, který si i v běžných rozhovorech potrpí na úsečné bonmoty, přivedla k vystrčení prstu otázka týkající se jeho přezdívek.

"Poruchový Peer, Problémový Peer, Peerlusconi – nedostatkem hezkých přezdívek netrpíte, že?" popichoval redaktor. Následovalo výmluvné gesto opozičního vůdce, jenž je pro parlamentní volby, které se uskuteční 22. září, přímým vyzyvatelem křesťanskodemokratické (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

I Steinbrückův mluvčí Rolf Kleine, bývalý novinář bulvárního Bildu, připustil, že na jeho vkus byla reakce volebního lídra SPD "trochu příliš spontánní". Kleine se údajně snažil otištění fotografie zabránit, ale samotný Steinbrück k jejímu zveřejnění podle serveru Süddeutsche.de svolil se slovy: "Ne, tak je to v pořádku."

Reklama

Související články

Vyzyvatele Merkelové před volbami vydírají

Sociálnědemokratický vyzyvatel německé kancléřky Angely Merkelové Peer Steinbrück se stal obětí vydírání pro údajné nezákonné zaměstnávání cizinky. Informovala...

Výběr článků

Načítám