Hlavní obsah

Starosta a exstarosta Londýna se střetli ve velké debatě o brexit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pokud Británie po čtvrtečním referendu opustí Evropskou unii, bude to nadobro. Prohlásil to na úvod úterní večerní debaty televize BBC o takzvaném brexitu (odchodu Británie z EU) londýnský starosta Sadiq Khan, který patří mezi přední zastánce setrvání země v Unii. Labouristická poslankyně Gisela Stuartová naopak zdůraznila, že EU se z hezkého snu změnila v „noční můru”.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Londýnský starosta Sadiq Khan před příchodem do Wembley Areny na velkou debatu o brexitu

Článek

V londýnské Wembley Areně se na poměry televizních debat sešlo nevídaných 12 500 diváků, před nimiž trojice zástupců každého z táborů debatuje o třech tematických okruzích: ekonomice, imigraci a roli Británie ve světě.

Zatímco úvodní promluvy Stuartové a Khana zdůrazňovaly osudovost nadcházejícího rozhodnutí, v ekonomice zástupci obou stran řešili, zda bude Británie po odchodu znevýhodněna novými cly a poplatky. Khanův předchůdce v úřadě a jeden z nejznámějších zastánců odchodu Boris Johnson prohlásil, že Němci by museli být „šílení", kdyby uvalili cla na obchod s Británií.

Labourista Khan se Johnsona zeptal, zda naslouchá lidem, kteří se právě potenciálních dopadů brexitu na britskou ekonomiku obávají nejvíce.

Dva dny před historickým hlasováním je podle průzkumů voličská síla obou táborů takřka vyrovnaná. O budoucnosti země má právo hlasovat 46,5 miliónu voličů a podle médií budou klíčové hlasy lidí, kteří se rozhodnou až na poslední chvíli.

Reklama

Výběr článků

Načítám