Hlavní obsah

Starejte se o sebe a nepleťte se do Běloruska, vzkázal Lukašenko Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

„Než na nás začnete ukazovat prstem, měli byste si vyřešit své problémy. Ve Francii žluté vesty a v USA strašné nepokoje,“ prohlásil Alexandr Lukašenko na středečním jednání bezpečnostní rady. Reagoval tak na výzvu vůdkyně opozice Svjatlany Cichanouské, která se obrátila na lídry EU, aby výsledky prezidentských voleb neuznali.

Foto: Belta, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Článek

„Upozorňuji, že mají mnoho problémů u sebe doma. A neměli by ukazovat dneska na Bělorusko, aby odpoutali pozornost od problémů, které existují ve Franci, USA, Německu a tak dále,“ řekl Lukašenko.

Západ se podle něj už nijak netají s tím, že shromažďuje peníze k financování protestů a posílá je do Běloruska. Vůdcové Západu sice nabízejí jednání, ale současně protlačují své záměry, a to Minsk odmítá akceptovat.

Vůdkyně běloruské opozice vyzvala Evropu, aby jí pomohla převzít moc

Evropa

Zemi po vyhlášení výsledků prezidentských voleb, v nichž pošesté zvítězil Alexander Lukašenko, zachvátily masivní protesty. Lidé vyšli do ulic kvůli podezření na falšování výsledků a požadují nové volby.

Prezident obvinil v úterý opozici, že se prostřednictvím chystané koordinační rady chce chopit moci, a hrozil „zchladit horké hlavy“. Na západ země přesunul některé vojenské jednotky, které jsou v plné bojové pohotovosti a čekají na rozkazy.

Lukašenko oznámil, že poslal vojáky v bojové pohotovosti k západní hranici

Evropa

Evropská unie dala najevo, že na středečním mimořádném jednání přijme sankce proti běloruským představitelům odpovědným za zfalšování voleb a za porušování lidských práv při potlačování protestů, při kterých nejméně tři lidé přišli o život a tisíce lidí zadržela policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám