Hlavní obsah

Stadion je riziko, fotbal sledujte v televizi, doporučil fanouškům Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) doporučil českým fotbalovým fanouškům, aby nadcházející fotbalový zápas mezi Českem a Nizozemskem sledovali v televizi. Pokud už se přeci jen rozhodnou jet na utkání přímo do Budapešti, měli by se ideálně nechat po návratu otestovat na koronavirus.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Zápas fotbalového eura, kde se utká Česko s Nizozemskem, se v Budapešti odehraje v neděli. Dopravci už teď evidují zvýšený zájem o spoje do maďarské metropole.

"Já jako ministr zdravotnictví bych doporučil, aby lidé spíše sledovali ten zápas u televize, protože tyto hromadné akce v současné době riziko představují. Byl bych velmi obezřetný," řekl ministr.

Maďarsko je na koronavirové mapě zelené, po návratu tedy není třeba jít povinně na test nebo být v izolaci.

V Maďarsku smí na stadion plná kapacita diváků, tedy až 60 tisíc. Všichni musí mít negativní PCR test ne starší než 72 hodin nebo být dva týdny po dokončeném očkování.

Když nesmí Mnichov, tak budou svítit ostatní. Německo se navzdory UEFA zastane homosexuálů

Zahraniční

Roušku sebou, na nose být nemusí

Podle podmínek na webu pořadatele jsou povinné i roušky. Fotografie z minulých zápasů ale ukazovali, že fanoušci to příliš nedodržovali. Kvůli naplnění kapacity nebylo možné ani mezi nimi dodržovat rozestupy.

"Pokud se tak někdo rozhodne, tak poprosím, ať je velmi obezřetný a odpovědný a ideálně když se bude vracet, tak si dojde na test, který je hrazený, aby měl jistotu, že není nakažený a nemůže nakazit někoho dalšího," dodal ministr.

Maďar by nejel

Epidemiolog Rastislav Maďar, který ministru zdravotnictví radí ve středu řekl, že sám by ani očkovaný dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19 na takový zápas nejel.

UEFA hrozí Britům, že jim sebere finále mistrovství Evropy

Koronavirus

Zatím není jasné, kolik Čechů se do Budapešti na fotbal vypraví. Vstupenky se prodávají od čtvrtka. Podle pravidel UEFA musí mít hosté k dispozici nejméně pět procent kapacity stadionu, řádově tak půjde asi o tisíce. Reprezentační fanklub měl k dispozici kódy, které umožnili koupit lístek v předprodeji, kvůli velkému zájmu ale jejich vydávání zastavil. Vyprodáno podle Fotbalové asociace ČR (FAČR) zatím ještě není, UEFA coby pořadatel turnaje postupně uvolní lístky do prodeje pro veřejnost.

Fanoušci už od středečního večera nakupují jízdenky na vlaky či autobusy směřující do Maďarska. Zájem evidují České dráhy, RegioJet i FlixBus, někteří dopravci už posílili spoje. Z Prahy do Maďarska létá také linka společnosti Ryanair.

Reklama

Výběr článků

Načítám