Hlavní obsah

Srbští představitelé nesmí do Kosova, to koordinuje politiku s Albánií

Priština

Kosovské ministerstvo zahraničí oznámilo, že od nynějška žádnému činiteli Bělehradu nedovolí vstup na území Kosova. Tento krok podle prištinského deníku Koha ditore zdůvodnilo špatným chováním Srbska vůči Kosovu a jeho lidu. Šéf srbské diplomacie Ivica Dačić rozhodnutí Prištiny označil za další políček uštědřený Evropské unii.

Foto: Mapy.cz

Srbsko, Kosovo a Albánie.

Článek

Náměstek kosovského ministra zahraničí Jetlir Zuberi uvedl, že zákaz byl zaveden kvůli „hybridním hrozbám Srbska vůči Kosovu, neustálé propagandě a lživým informacím“.

„Všechny žádosti budou odmítány, dokud toto chování bude pokračovat,“ sdělil Zuberi.

Dačić v reakci řekl, že jde o bezprecedentní krok. Rozhodnutí je podle něj „další políček uštědřený nikoli Bělehradu, ale především Evropské unii a mezinárodnímu společenství, jež ostudně mlčí k roky trvajícímu porušování všech civilizačních norem (kosovským premiérem) Ramushem Haradinajem a (prezidentem) Hashimem Thaçim“.

Krok k Velké Albánii

Dačić se v této souvislosti také zmínil o dohodě Albánie a Kosova o sjednocení a koordinaci zahraniční politiky. Tento krok, stvrzený v úterý v Tiraně šéfy diplomacií obou zemí Gentem Vakajem a Behgjetem Pacollim, je podle něj základním kamenem „Velké Albánie, která se bez překážek buduje v srdci Evropy“.

Ministr přitom znovu vyčetl Prištině stoprocentní cla, která zavedla koncem loňského roku na srbské zboží s cílem přinutit Bělehrad k uznání Kosova. Toto opatření se dotklo zejména severu Kosova, kde tvoří většinu obyvatel Srbové, kteří se zásobují především ze Srbska.

Kosovská vláda ale trvá na zachování cel, dokud srbské vedení neuzná nezávislost Kosova.

Reklama

Výběr článků

Načítám