Hlavní obsah

Srbský prezident odmítl návrh OSN pro Kosovo

– BĚLEHRAD/PRIŠTINA

Srbský prezident Boris Tadić v pátek odmítl plán pověřence generálního tajemníka OSN Marttiho Ahtisaariho pro Kosovo, protože podle Tadičova názoru plán otevírá odštěpenecké provincii cestu k suverenitě. S jeho názory se ztotožňují také ostatní představitelé Srbska. Kosovským Albáncům se naopak Ahtisaariho návrh zamlouvá.

Článek

"Srbsko nikdy kosovskou nezávislost nepřijme," uvedl Tadić. "Vnucená nezávislost by představovala nebezpečný politický a právní precedens," dodal v prohlášení vydaném po setkání s Ahtisaarim. Tadić nicméně vyjádřil ochotu jednat o řadě specifických otázek, jako je postavení srbské menšiny v Kosovu, ochraně pravoslavných chrámů a přítomnosti mezinárodních sil v provincii.

Také nejvyšší představitel pravoslavné církve v Kosovu biskup Artemije hovořil v pátek v Bruselu v podobném duchu. Navrhovaný status Kosova prý není v souladu s právem a je nespravedlivý. "Je aktem násilí", řekl biskup.

Ahtisaariho v Bělehradě odmítl přijmout úřadující srbský premiér Vojislav Koštunica, který rovněž zásadně odmítá akceptovat jakoukoliv formu nezávislosti Kosova. Oficiálně však uvedl, že jen spravuje svůj uřad do zformování nové vlády po předčasných volbách, které se konaly 21. ledna.

Kosovští Albánci plán přivítali

"Kosovo bude suverénní stejně jako všechny další země," prohlásil prezident Kosova Fatmir Sejdiu po odpoledním setkání s Ahtisaarim v kosovské metropoli Prištině. Předseda vlády Agim Çeku prohlásil, že Ahtisaariho návrh "jasně hovoří o budoucnosti Kosova".

Ahtisaari po pátečních jednáních s oběma stranami poznamenal, že nijak "nehýří optimismem", co se týče ochoty Srbů i kosovských Albánců spokojit se s kompromisním řešením. Vybídl je ale, aby využily ještě jednu šanci, aby se dohodli na kompromisu, než svůj návrh předloží Radě bezpečnosti OSN. Zmocněnec OSN zdůraznil, že zatím předložil "návrh, a ne konečný dokument".

Kosovo by podle plánu zveřejněného také na http://www.unosek.org/unosek/index.html mělo mít možnost užívat vlastní státní symboly včetně vlajky a hymny, vstoupit do OSN, uzavírat mezinárodní smlouvy a vytvořit si vlastní lehce vyzbrojené bezpečností síly.

Obě strany mají ještě čas na rozmyšlenou

Další kolo rozhovorů mezi oběma stranami se má konat ve Vídni od 12. do 23. února, sdělil tisku představitel Evropské unie pro Kosovo Leopold Maurer. Pak by by měla následovat "lhůta na rozmyšlenou" do 2. března.

Diplomaté upozorňují, že trpělivost etnických Albánců, kteří ve dvoumilionovém Kosovu představují 90 procent obyvatel, se blíží hranici. Varují, že další odklad řešení statusu provincie nebo plán, který by neuspokojil jejich požadavky, by mohl v provincii vyvolat vlnu nepokojů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám