Hlavní obsah

Srbsko s Kosovem jsou blíž k EU, komise doporučila jednání

Brusel/Bělehrad
Aktualizováno

Evropská komise v pondělí doporučila zahájit jednání o přistoupení Srbska k Evropské unii. S Kosovem pak mají být zahájeny asociační rozhovory. Komise doporučení vznesla po schválení dohody o urovnání s Kosovem ze strany srbské vlády.

Foto: ČTK/AP

Srbský premiér Ivica Dačić

Článek

"Komise je toho názoru, že Srbsko splnilo klíčovou prioritu učinit kroky k viditelnému a dlouhodobému zlepšení vztahů s Kosovem,“ uvedla Evropská komise.

V týž den schválila srbská vláda předběžnou dohodu o urovnání vztahů s Kosovem, kterou minulý týden v Bruselu parafovali premiéři Ivica Dačić a Hashim Thaçi. Dohodu již v neděli podpořil kosovský parlament.

Dohoda v zásadě potvrzuje autoritu kosovských úřadů na celém území bývalé srbské provincie, ale zároveň poskytuje silné srbské menšině na severu Kosova výraznou autonomii.

Kosovo

Autonomní oblast Kosovo, která byla součástí Jugoslávie, vyhlásila jednostranně nezávislost na Bělehradu v únoru 2008. Srbsko ji neuznalo, protože porušilo princip územní celistvosti.

Kosovo uznalo devět desítek členských států OSN, mezi nimi USA i většina evropských zemí včetně ČR. Mezi odpůrce kosovské nezávislosti patří Rusko, ale také pět členů EU - Slovensko, Rumunsko, Řecko, Kypr a Španělsko.

Ministři zahraničních věcí zemí EU datum rozhovorů se Srbskem teprve určí. Šéf švédské diplomacie Carl Bildt očekává, že jednání o vstupu by mohla začít v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám