Hlavní obsah

Srbsko požádalo o přijetí do EU

– Stockholm

Srbsko v úterý oficiálně požádalo o přijetí do Evropské unie. Žádost předal prezident Boris Tadić premiérovi Švédska Fredriku Reinfeldtovi, jehož země nyní EU předsedá, informovala agentura Reuters.

Foto: Stevan Lazarevic, Reuters

Srbský prezident Boris Tadić

Článek

Evropská unie nedávno obnovila dohodu o volném obchodu s Bělehradem a Srbové navíc nově nepotřebují k cestování do většiny zemí EU víza. 

Srbsko nedávno za lepší spolupráci chválil hlavní žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Serge Brammertz. Doplnil ale, že země musí najít uprchlíky hledané kvůli válečným zločinům v Chorvatsku - hlavně bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče a jednoho z někdejších politických vůdců vzbouřených chorvatských Srbů Gorana Hadžiče.

Další Brammertzova zpráva se očekává v červnu.

Zatím jedinou zemí bývalé Jugoslávie, které se podařilo stát unijním členem, je od května 2004 Slovinsko. Rozšířit řady unie by mohlo v roce 2012 i sousední Chorvatsko. Status kandidátské země má také Makedonie. Černé Hoře, která přihlášku podala loni v prosinci, zatím tento status přiznán nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám