Hlavní obsah

Srbsko, jednička na kontinentě, nabízí švédský stůl

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srbsko zvládá vakcinaci proti koronaviru v poměru k populaci nejrychleji ze zemí kontinentální Evropy. Balkánský stát se sedmi miliony obyvatel už podle odborného časopisu Our World in Data naočkoval 450 tisíc obyvatel. V sobotu to sdělila rakouská televize ORF.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

To je nejvyšší počet lidí očkovaných v Evropě po Británii. Více než sedm procent Srbů dostalo první dávku ochranné látky; v Británii asi 15 procent lidí. Například Německo se dostalo na 2,4 procenta lidí, což odpovídá celoevropskému průměru. V celostátním měřítku zohledňujícím počty vakcinovaných na sto obyvatel je Srbsko čtvrté po Izraeli, Británii a USA.

Srbsko se spoléhalo hlavně na čínskou nebo ruskou vakcínu. V polovině ledna dorazila do Srbska, které se uchází o členství v EU a současně udržuje úzké vztahy s Ruskem a především Čínou, dodávka jednoho milionu dávek vakcín od čínské firmy Sinopharm. Jedná se o třetí vakcínu proti koronaviru, kterou používají v balkánské zemi – po vakcíně BioNTech/Pfizer a ruského Sputniku V.

Británie rozhodla, vakcínu dostanou také ilegální migranti a úřady je nechají být

Koronavirus

Obyvatelé si mohou sami ochrannou látku vybrat. Německá televize MDR si všimla, že prozápadní politici si zvolili BioNTech/Pfizer, proruští Sputnik.

Na otázku, za jakou cenu Srbsko čínskou vakcínu koupilo, prezident Aleksandar Vučič (50) místním médiím řekl, že sjednal „dobrou dohodu“.

Chvála Chorvatky

Pozornost vyvolala Vedrana Rudanová (71), chorvatská spisovatelka a publicistka, která pracuje v Srbsku.Nechala se očkovat, protože bělehradské divadlo Atelje 212, s nímž spolupracuje, ji nahlásilo. „Tak jednoduché to bylo,“ podotkla.

Dánsko se chystá zavést digitální očkovací pasy

Cestování

Rudanová, nekompromisní kritička občanské války v Jugoslávii včetně chorvatského podílu na ní, si očkování velice pochvalovala.

„Byl to očkovací švédský stůl, protože jsem dostala na výběr ze tří injekcí. Teď si zase jako člověk mohu v bělehradské kavárně vypít své preso. Nevím, jak dlouho bych v Chorvatsku musela čekat, protože tam panuje nebezpečný nedostatek vakcíny,“ svěřila se podle MDR.

Denně 30 tisíc dávek
Srbsko zajistilo téměř 1 055 000 dávek tří vakcín.
Souhlasilo s dodáním dalších šesti milionů dávek.
Denně naočkuje 30 tisíc lidí.
Vakcinace je dobrovolná.
Při nahlášení dotyčný uvede zvolenou vakcínu.
Pokud ne, centrum mu nabídne zakroužkovat jednu ze tří.

Reklama

Výběr článků

Načítám