Hlavní obsah

Srbsko chce prozkoumat důkazy o nevině Gotoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbsko požádalo soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), aby bělehradským vyšetřovatelům poskytli důkazy předložené v procesu s bývalými chorvatskými generály Ante Gotovinou a Mladenem Markačem. ICTY v polovině listopadu oba generály obviněné z válečných zločinů proti Srbům překvapivě osvobodil. Verdikt vyvolal tvrdou kritiku Srbska, které rozsudek označilo za zpolitizovaný.

Foto: ČTK/AP

Ante Gotovina (vlevo) a Mladen Markać u soudu v Haagu

Článek

Gotovina a Markać byli souzeni jako velicí důstojníci operace Bouře, jež byla namířena proti chorvatským Srbům. Při této akci v srpnu 1995 chorvatská armáda dobyla zpět samozvanou Republiku srbská Krajina, kterou vyhlásili Srbové po jednostranném odtržení Chorvatska od Jugoslávie v roce 1991. Při ofenzivě bylo zabito nejméně 150 srbských civilistů a 150 000 až 200 000 jich bylo nuceno uprchnout.

Srbská prokuratura v pondělí oznámila, že do Haagu byla odeslána oficiální žádost o nahlédnutí do důkazů, které byly v procesu s Gotovinou a Markačem předloženy. Srbsko zahájilo své vlastní vyšetřování, které má odhalit viníky za válečné zločiny, k nimž podle Bělehradu během operace Bouře došlo.

Chorvatsko osvobozující rozsudek bouřlivě oslavovalo. Byl označen za potvrzení toho, že obětí válečného konfliktu byli Chorvati. Srbský prezident Tomislav Nikolić naopak označil osvobozující verdikt za "politické rozhodnutí, které nepřispěje k uklidnění situace v regionu a otevře staré rány".[celá zpráva]

Před rozpadem Jugoslávie se k moci v jednotlivých svazových republikách dostali k moci nacionalisté. Následující války byly provázeny brutálními etnickými čistkami. Zatímco srbští generálové a politici byli uznáni vinnými, v případě chorvatských se tak nestalo, což vzbuzuje obavy, zda se neměřilo dvojím metrem.

Reklama

Výběr článků

Načítám