Hlavní obsah

Srbsko a Kosovo nebudou jednat, berlínský summit průlom nepřinesl

Berlín/Bělehrad

Srbský prezident Aleksandar Vučić odmítl možnost obnovení dialogu s Kosovem o normalizaci vztahů. Učinil tak v rozporu s prohlášením německého kancléřství po pondělní konferenci zemí západního Balkánu v Berlíně, podle nějž se obě země shodly na zahájení nových rozhovorů o urovnání vzájemných sporů. S odvoláním na prohlášení srbské hlavy státu o tom v úterý informovala agentura APA. I Kosovo přiznalo, že schůzka skončila bez výsledků.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Zahájení konference o západním Balkánu

Článek

Pětihodinová ostrá debata na summitu skončila v pondělí krátce před půlnocí. Úřad Merkelové na svých stránkách uvedl, že se Bělehrad a Priština v pondělí dohodly na pokračování konstruktivních rozhovorů zprostředkovaných Evropskou unií, jejichž cílem je urovnat své vzájemné spory.

„Nejsou formální závěry, ani se o ničem nehlasovalo. Příští příležitost k rozhovorům o pokračování dialogu bude 1. nebo 2. července v Paříži,” uvedl Vučić.

„Srbsko se nenechá vydírat, musí se jednat o dialog a ne předání seznamu požadavků (ze strany Kosova),” sdělil Vučić veřejnoprávní televizi RTS v noci na úterý. Podle něj Srbsko v současnosti nemá pro seriózní a zodpovědný dialog žádného partnera.

Absenci konkrétních závěrů schůzky potvrdil i Vučičův kosovský protějšek Hashim Thaçi. Po jednání řekl, že bylo „mimořádně složité”.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Kosovský prezident Hashim Thaci

Kosovo dorazilo na jednání s jasným postojem, uvedla hlava kosovského státu ještě před zahájením schůzky: „Pozice Kosova je jasná - dialog nebude mít žádné předběžné podmínky. Usmíření nebude, dokud Srbsko a Bosna a Hercegovina neuznají (nezávislé) Kosovo.“

Neformální setkání v Berlíně se uskutečnilo z iniciativy německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Zúčastnila se ho i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Cílem bylo „dodat impuls stabilitě regionu” a pokusit se odblokovat rozhovory Bělehradu a Prištiny o normalizaci vztahů, které se dostaly do slepé uličky poté, co Kosovo loni v listopadu uvalilo stoprocentní celní přirážku na dovážené zboží ze Srbska a Bosny a Hercegoviny. Bělehrad následně podmínil pokračování rozhovorů zrušením přirážky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám