Hlavní obsah

Srbové volí mezi nacionalisty a proevropskými demokraty

Právo, Novinky, ČTK, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

V neděli se konají v Srbsku předčasné parlamentní volby - 6,6 miliónu srbských voličů bude rozhodovat i o budoucím směřování země, zda zamíří k Evropské unii, či převládne-li v zemi radikální nacionalismus. Volby také mohou rozhodnout o osudu Kosova.

Článek

Hlasy pro 250 poslanců Skupštiny totiž ukážou, nakolik je srbská veřejnost ochotna vypořádat se se ztrátou Kosova, jehož formální nezávislost je na spadnutí.

Hra o Kosovo

Kosovská karta je tak vůbec nejdůležitějším nástrojem volebního boje a právě na ní se štěpí názory politických stran na budoucnost Srbska. Tradičně nejradikálněji vystupuje Srbská národní strana (SNS), kterou z věznice OSN v Haagu dosud řídí Vojislav Šešelj.

Strana, jež dosud s 29 procenty vede předvolební průzkumy, odmítá dialog s Prištinou o uspořádání Kosova, které zůstává od roku 1999 pod protektorátem OSN.

V těsném závěsu za ní je Demokratická strana (DS) prezidenta Borise Tadiče navazující na prozápadní kurz svého někdejšího lídra a zavražděného premiéra Zorana Djindjiče. Kandiduje za ní Ružica Djindjičová, vdova po zavražděném premiérovi, která až doposud žila v ústraní. V průzkumech má o tři procenta méně.

O tom, kam se ale vydá Srbsko, může rozhodnout třetí nejsilnější strana. Demokratická strana Srbska (DSS) premiéra Vojislava Koštunici. Jeho postoje jsou však hádankou. Koštunica sice nedávno v plamenném projevu vyzval k obraně Kosova, na druhou stranu nacionální kartu rozehrává spíše z populistických důvodů a pro Unii je víceméně spolehlivým partnerem pro dialog.

Koštunica chce větší příspění EU

Premiér často Brusel vyzývá k větší zaangažovanosti ve prospěch Srbska. "Kdyby EU vysílala pozitivnější signály, spousta problémů by se řešila snadněji," řekl. V předčasných volbách se podle všeho Koštunicovi nepodaří resuscitovat stávající menšinový kabinet s umírněnými nacionalisty ze Srbského hnutí obnovy a Nového Srbska, v němž byla původně také liberální strana G17 Plus.

Rýsuje se ale právě nová koalice Koštinici s Tadičovými demokraty. Nabízí se však také krizový scénář. "Pokud socialisté posbírají dostatek hlasů a uzavřou pakt se SNS, mohlo by se Srbsko dostat do nepříjemné izolace," potvrdil rádiu B92 politolog Dušan Janjič.

O 250 poslaneckých křesel se uchází dvacítka politických stran. Volební místnosti se otevřou v sedm hodin ráno a uzavřou v osm hodin večer. První odhady výsledku se očekávají ještě před nedělní půlnocí.

Nedělní hlasování by mohlo "vyčistit" parlament od menších seskupení, která nezískají ani pět procent hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám