Hlavní obsah

Sputnik v testech na Slovensku obstál, tvrdí Matovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Čtrnáct testů ze čtrnácti, které provedlo Biomedicinské centrum Slovenské akademie věd s ruskou vakcínou Sputnik V, dodanou na Slovensko, dopadlo dobře. Ve čtvrtek to oznámil místopředseda slovenské vlády a ministr financí Igor Matovič (OLaNO). Výsledky musí ještě potvrdit maďarská laboratoř, která má OMCL certifikaci.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Igor Matovič

Článek

Dodatečné testování vakcíny Sputnik V v certifikované maďarské laboratoři souvisí se sporem Slovenska s ruským dodavatelem vakcíny ohledně zkoumání této očkovací látky v necertifikované slovenské laboratoři.

Prvních 200 tisíc dávek Sputniku V Slovensko dovezlo už na začátku března, dosud ale vakcínu nezačalo používat.

Slovenský státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uvedl, že pro nedostatek informací z ruské strany nemohl vydat své stanovisko k bezpečnosti a účinnosti přípravku. Teprve po obdržení výsledků testů z Maďarska hodlá slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský rozhodnout, zda se bude Sputnikem V na Slovensku očkovat.

Čaputová: Rusko žádá Sputnik zpět z jiných důvodů

Koronavirus

Vicepremiér Matovič je ale spokojen s tím, jak testování vakcíny dopadlo. Je to „velmi smutný den pro lidi, kteří si dali za cíl bojovat proti Sputniku“. „Je to zároveň radostný den pro ty, kteří chtěli dosáhnout, aby se s touto vakcínou mohlo očkovat,“ řekl Matovič.

Informace slovenského státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) o tom, že vakcíny Sputnik V, které se používají ve světě, spojuje jen název, označil za úmyslné poškození renomé ruské vakcíny. „Jednalo se o hrubou lež,“ řekl.

Maďaři údajně radili Slovákům, ať schválí Sputnik bez testů

Evropa

Mediální reakce na nákup Sputniku označil za mediální lynč. „Lynč, jehož jediným cílem bylo burcovat nenávist,“ dodal slovenský vicepremiér.

SÚKL tvrdil, že se pokusil nejprve oslovit laboratoře s certifikací EU, ale ty měly plno, a navíc zkoumají jen registrované přípravky, což Sputnik V není. SÚKL dále upozornil, že k posouzení Sputniku V neobdržel o jeho výrobce požadované informace a že ruské vakcíny dodávané na trh patrně nejsou stejné.

Matovič, který se ve sporu postavil na stranu Ruska, před týdnem letěl do Moskvy podle svých slov proto, aby dodávku vakcín zachránil. „Dostal jsem z Moskvy zprávu, že pokud nejsme schopni Sputnik používat, vakcíny chtějí zpět a dají je Maďarsku s tím, že Slováci se mohou dát očkovat v Maďarsku,“ popsal vicepremiér. Moskva se podle jeho slov obávala provokací.

Tu zásilku Sputniku nám vraťte, udeřilo Rusko na Slováky

Evropa

„Navzdory všemu jsem z Moskvy odjížděl s tím, že můžeme vakcínu testovat v některé z certifikovaných laboratoří v okolních státech. Proto jsem na druhý den navštívil Budapešť,“ tvrdí Matovič. Budapešť slíbila, že vakcíny otestuje.

Vicepremiér současně vyjádřil obavy, že Slovensko ztratí vakcíny Sputnik V, protože z Moskvy se vrátila platba za tyto vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám