Hlavní obsah

Spolupředsedkyně AfD Petryová přišla o poslaneckou imunitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Spolupředsedkyně strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová přišla v pondělí o poslaneckou imunitu a může tak být trestně stíhána kvůli podezření z křivé přísahy. Žádný z poslanců saského zemského sněmu, jehož je Petryová členem, se proti tomu neodvolal, souhlasila i sama Petryová.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Frauke Petryová, spolupředsedkyně strany Alternativa pro Německo (AfD)

Článek

Policie Petryovou vyšetřuje kvůli rozporům v její výpovědi a výpovědi pokladníka AfD Carstena Hüttera před výborem pro dohled nad volbami saského zemského sněmu. Podezřívá ji ze lži pod přísahou. Stíhání Hüttera policie před několika týdny zastavila.

Pro zbavení Petryové imunity hlasoval v polovině srpna imunitní výbor saského parlamentu, a to jednomyslně. [celá zpráva]

Vzhledem k tomu, že nikdo z poslanců sněmu ve stanovené lhůtě neprotestoval, nabylo doporučení výboru automaticky charakteru oficiálního souhlasu zákonodárného sboru.

Petryová předsedá AfD spolu s Jörgem Meuthenem. Strana, která je mimo jiné známá protiimigrační rétorikou, by se podle dosavadních průzkumů veřejného mínění mohla po zářijových volbách dostat poprvé do Spolkového sněmu, podle průzkumů by mohla získat osm procent hlasů. Dosud zasedají její poslanci ve 13 ze 16 německých zemských sněmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám