Hlavní obsah

Šéfku AfD doporučili zastupitelé vydat ke stíhání kvůli podezření z křivé přísahy

Drážďany

Imunitní výbor saského zemského sněmu doporučil ve čtvrtek vydat spolupředsedkyni pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) k trestnímu stíhání. Policie Frauke Petryovou podezřívá z křivé přísahy, informovala agentura DPA.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Předsedkyně AfD Frauke Petryová

Článek

Výbor hlasoval pro zbavení imunity Petryové jednomyslně. Pokud proti rozhodnutí nikdo z poslanců nepodá protest, přijde politička, která je poslankyní saského sněmu od roku 2014, o poslaneckou imunitu automaticky za týden. Jinak by o žádosti drážďanského státního zastupitelství musel ještě hlasovat celý sněm. Sama Petryová požádala o své vydání.

Policie Petryovou vyšetřuje kvůli rozporům v její výpovědi a výpovědi pokladníka AfD Carstena Hüttera před výborem pro dohled nad volbami saského zemského sněmu. Podezřívá ji ze lži pod přísahou. Stíhání Hüttera policie před několika týdny zastavila.

Generální tajemník AfD Uwe Wurlitzer rozhodnutí imunitního výboru přivítal. Nakonec se podle něj obvinění totiž ukážou jako nepodložená. Že se poslanci rozhodli Petryovou zbavit imunity nyní, je podle něj součást předvolebního boje.

Petryová spolu s Jörgem Meuthenem předsedá AfD, která by se podle dosavadních průzkumů veřejného mínění mohla po zářijových volbách dostat poprvé do Spolkového sněmu. Dosud zasedají její poslanci ve 13 ze 16 zemských sněmů. Ještě před rokem AfD průzkumy předpovídaly 14 procent hlasů, nyní však již jen osm.

Reklama

Výběr článků

Načítám