Hlavní obsah

Spolumajitel Penty Haščák chtěl z vazby sponzorovat věznici

Právo, ivi (Bratislava)

Když byl spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák ve vazbě, nabídl věznici v Ilavě dar ve výši 50 až 100 tisíc eur (1,3 až 2,5 milionu korun). Denník N ve středu napsal, že Haščák chtěl za tyto peníze nakoupit věznici povlečení, matrace, deky, polštáře, oblečení pro odsouzené a obviněné i počítač pro vězně, ale ředitel jeho nabídku odmítl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Spolumajitel finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka

Článek

Ředitel věznice Róbert Mudronček předal celou věc Národní kriminální agentuře (NAKA). „Není jasné, zda Haščák chtěl působit jako filantrop, nebo si chtěl pouze zasponzorováním lepšího vybavení koupit lepší podmínky v cele,“ uvedl list.

Haščák byl zadržen 1. prosince, byl obviněn z podplácení a legalizace příjmu z trestné činnosti. Z vazby se dostal až po lednovém rozhodnutí nejvyššího soudu. Jeden z nejbohatších Slováků tak strávil ve vazbě i Vánoce.

Spolumajitele Penty Haščáka pustili z vazby

Evropa

Asi týden po svém zadržení požádal Haščák o setkání s ředitelem ilavské věznice. Na setkání nabídl již zmíněný sponzorský dar s tím, že dárcem by byla jeho nadace. „Ředitel věznice mu vysvětlil, že přijmout jakékoli peníze od obviněného, který je ve výkonu vazby v jeho věznici, by považoval za neetické,“ konstatoval Denník N.

Ilava je společně s Leopoldovem nejstarší věznicí na Slovensku, pro tyto účely slouží už 165 let. Poslední rekonstrukce zde proběhla v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám