Hlavní obsah

Špionážní aféra otřásá švýcarsko-německými vztahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern/Berlín

Švýcarský ministr financí Ueli Maurer v pátek podle místního listu Tages-Anzeiger přiznal, že věděl o aktivitách švýcarského agenta v Německu. Jeho úkolem bylo zjišťovat, jak zdejší finanční úřady postupují při kontroverzních nákupech dat ze švýcarských bank. Špionážní aféra tak otřásá tradičně dobrými vztahy obou zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD) už kvůli aféře telefonicky hovořil se svým švýcarským protějškem Didierem Burkhalterem.

Také německý ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD) se nechal slyšet, že postup Švýcarska je zcela nepřijatelný. „Namísto špiclování úspěšných daňových úředníků v Severním Porýní-Vestfálsku při jejich práci, by Švýcarsko mělo konečně vážně začít bojovat proti podezřelým finančním obchodům a daňovým únikům,” poznamenal mimo jiné.

Německé úřady informace o kontech ve švýcarských bankách kupují proto, aby zjistily, zda v nich nejsou uložené nezdaněné peníze německých občanů, jak se tomu opakovaně v minulosti stalo. Švýcarsko tento postup dlouhodobě kritizuje a nasadilo kvůli němu do Německa nasadilo nejméně jednoho agenta. A ten minulý týden odhalen. [celá zpráva]

Nákupy dat za milióny

Před týdnem německá policie ve Frankfurtu nad Mohanem zadržela čtyřiapadesátiletého Daniela M., který podle vyšetřovatelů od roku 2012 v Německu v zájmu „cizí moci” prováděl špionáž. Jeho úkolem bylo především zjistit totožnost daňových úředníků, kteří se podílejí na nákupu dat o klientech švýcarských bank.

Ve finanční správě Severního Porýní-Vestfálska ale podle německých úřadů zůstává neodhalený informátor.

Nejlidnatější německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko informace ze švýcarských bank kupuje pravidelně, často i za milióny eur. Podle zemského ministerstva financí ale díky tomu od roku 2015 získala na daňových doplatcích 1,8 miliardy eur (48 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám