Hlavní obsah

Španělští profesoři prodávali „zázračný” lék na rakovinu. Vydělali milióny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Španělská justice obžalovala z podvodu pět lidí, včetně dvou univerzitních profesorů, kteří nabízeli „zázračný lék na rakovinu”. Díky falešnému medikamentu si pětice přišla nejméně na 600 tisíc eur, tedy zhruba 16,2 miliónu korun. V úterý o tom informovala španělská média s odvoláním na místní policii.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Jde o dva profesory Baleárské univerzity, zaměstnankyni hospodářské správy a dva členy výzkumného oddělení nadace," řekl agentuře AFP mluvčí policie ve městě Palma na Mallorce.

Podle listu Vanguardia obžalovaní zneužili důvěru nemocných a jejich blízkých, když jim nabízeli přípravek, který neměl žádné léčivé účinky. Svou činnost prováděli prostřednictvím neziskové organizace, kterou založili v roce 2006.

Svou důvěryhodnost se snažili podpořit využitím jména univerzity a tamní výzkumné laboratoře.

Od zájemců o přípravek, který neměl schválení od příslušných farmaceutických úřadů, pak požadovali dobrovolné příspěvky na svou další "výzkumnou činnost".

Už chystali další „lék”

Policii se přihlásila zatím desítka podvedených, z nichž jedna osoba poukázala nadaci 25 600 eur (téměř 700 tisíc korun) za lék pro svou dceru.

Vedení Baleárské univerzity se od činů svých zaměstnanců distancovalo. "Jsme tím vším hluboce znepokojeni," řekl zástupce rektora univerzity Jaume Carot. Dodal, že univerzita se připojí k civilní žalobě. Připomněl, že sama univerzita předala případ policii poté, co před rokem dostala první písemnou stížnost.

Podle vyšetřovatelů jsou obvinění podezřelí z toho, že se chystali nabízet k prodeji další falešný lék, tentokrát na Alzheimerovu chorobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám