Hlavní obsah

Španělští lidovci v místních volbách zvítězili nepřesvědčivě

– Madrid • Aktualizováno

Španělská vládnoucí Lidová strana (PP) v nedělních místních a regionálních volbách získala nejvíc hlasů, ve většině regionů si ale kvůli úspěchu nových stran podle všeho nedokázala zajistit většinu. Úspěch slavila levice.

Foto: Heino Kalis, Reuters

Příznivci levice slaví po volbách ve Valencii.

Článek

Po sečtení více než 99 procent hlasovacích lístků mají lidovci 27 procent hlasů. Společně s opozičními socialisty (PSOE) obdrželi dohromady pouze 52 procent hlasů, zatímco v obecních volbách před čtyřmi lety to bylo 65 procent hlasů.

"PP je hlavním poraženým, i když dostala nejvíce hlasů. Premiér Mariano Rajoy a jeho strategie dostali políček. Vedení lidovců se přesto po volbách vyhnulo jakékoli sebekritice, což je nejlepší cesta ke katastrofě v parlamentních volbách na podzim," shrnul liberální list El Mundo ve svém komentáři.

Lidovci od minulých voleb v roce 2011 ztratili v celkovém součtu deset procentních bodů.  Španělský tisk výsledky voleb hodnotí jako předzvěst dalekosáhlých změn na politické scéně. Podle El Mundo se zřetelný vzestup protestních stran podepsal zejména na klesající podpoře lidovců.

Voliči tak potrestali premiéra Mariana Rajoye po čtyřech letech hlubokých výdajových škrtů a řadě korupčních skandálů, napsala agentura Reuters.

Pro lidovce je to varování před parlamentními volbami, kde by mohla uspět radikální levicová formace Podemos, i když nemá politické zkušenosti řecké strany SYRIZA, ke které se často přirovnává.

Voliči v neděli rozhodovali o obsazení parlamentů ve 13 ze 17 oblastí a více než 8000 radnic, Ve všech regionech, kde se v neděli hlasovalo, budou obě velké strany muset zahájit koaliční jednání s menšími stranami.Podle deníku

Reklama

Výběr článků

Načítám