Hlavní obsah

Španělsko kvůli stávce vyhlásilo výjimečný stav a uzavřelo vzdušný prostor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Španělská vláda vyhlásila v sobotu výjimečný stav kvůli neohlášené stávce leteckých dispečerů. Už předtím nařídila armádě, aby převzala řízení leteckého provozu v zemi. Dispečeři v pátek odešli z práce po přijetí vládního balíčku úspor. Většina vzdušného prostoru země a letišť byla tak uzavřena. Dispečeři se však v sobotu odpoledne začali vracet do práce, protože jim vláda pohrozila vážnými postihy. Polovina vzdušného prostoru země se podle mluvčí letištní správy už otevřela.

Foto: Juan Medina, Reuters

Totální chaos na madridském letišti

Článek

Vicepremiér Alfredo Perez Rubalcaba už v sobotu dopoledne varoval, že pokud by neohlášená stávka dispečerů pokračovala i v sobotu, mohl by vyhlásit výjimečný stav a donutit dispečery vrátit se do práce nebo čelit trestnímu stíhání. „Pokud se neukáže dispečer v práci, bude okamžitě vzat do vazby a obviněn, což by mohlo znamenat dlouhé tresty vězení,“ pohrozil vicepremiér. Souzeni by v tom případě byly podle armádních zákonů.

Foto: Manu Fernandez, Reuters

Totální chaos na madridském letišti

V sobotu se v práci objevila jen polovina dispečerů a většinou odmítli pracovat.

Stávka dispečerů začala v pátek v 17 hodin. Uzavřeno bylo na 90 procent vzdušného prostoru země. Výjimkou byla jen Andalusie. Jako první bylo postiženo madridské mezinárodní letiště Barajas, dále pak letiště na Mallorce a Ibize. Zrušeny bylo stovky letů. Podle španělského úřadu pro leteckou dopravu Aena stávka postihla na 250 000 cestujících, jsou mezi nimi i Češi, kteří mířili na dovolenou. Situace je hlavně komplikovaná pro Španěly, kteří mají prodloužený víkend.

Z Ruzyně neletěla dvacítka spojů

Mluvčí ruzyňského letiště Michaela Lagronová uvedla pro ČT: "Od včerejška bylo nahlášeno 15 letů, které se neuskutečnily." Podle ní to byly především charterové lety s rekreanty, třeba do Bilbaa a Sevilly. "Dopoledne bylo nahlášeno dalších šest letů, které se neuskuteční." V tomto případě by mělo jít o pravidelné spoje do Madridu a Barcelony. Španělský národní dopravce Iberia zrušil všechny lety do nedělního rána.

"Kvůli stávce bylo bohužel nutné zrušit všechny dnešní pravidelné spoje do Madridu a do Barcelony, konkrétně se jedná o linky OK 702, OK 688, OK 700, OK 691, OK 702," uvedla tisková mluvčí Českých aerolinií Hana Hejsková.

Němečtí turisté, kteří uvázli na Baleárách žádali kancléřku, aby pro ně poslala letectvo.

Foto: Juan Medina, Reuters

Odstavené airbusy Iberie na madridském letišti Barajas

Španělský ministr dopravy José Blanco stávku odsoudil, protože občané jsou bráni jako rukojmí.

Dispečeři, kteří už vedli jednání o pracovní době, odešli z práce v pátek poté, co vláda schválila úsporná opatření, která by mohla vést k částečné privatizaci letišť.

Reklama

Výběr článků

Načítám