Hlavní obsah

Soudní dvůr EU: Trestáním organizací, jež pomáhají migrantům, porušilo Maďarsko unijní právo

Lucemburk

Trestáním organizací, které pomáhají cizincům s azylovým řízením, porušilo Maďarsko právo Evropské unie. Rozhodl o tom Soudní dvůr EU, který dal za pravdu Evropské komisi v další ze série žalob vůči zákonům iniciovaným protiimigrační maďarskou vládou.

Foto: MTI

Viktor Orbán si připomněl 65. výročí protikomunistického povstání z roku 1956.

Článek

Podle soudu se Budapešť provinila proti unijním normám i tím, že odmítá přiznat právo na azyl lidem, kteří k maďarským hranicím dorazili přes bezpečnou třetí zemi.

Vláda premiéra Viktora Orbána v roce 2018 prosadila sérii zákonů, které mimo jiné výrazně ztížily pomoc lidem žádajícím o azyl a omezily jejich šance na dosažení této ochrany. Pravidla umožňovala trestně postihovat kohokoliv, kdo pomáhá s vyřízením formalit lidem, kteří často nezvládají administrativní úkony v maďarštině.

Evropská komise požaduje pokutu pro Maďarsko

Evropa

„Kriminalizace této činnosti narušuje výkon práv, která Unie zaručuje v oblasti pomoci žadatelům o mezinárodní ochranu,” konstatoval nejvyšší orgán justice. Podle soudců Maďarsko neplní své povinnosti vyplývající ze směrnic o společných řízeních a přijímání žadatelů.

Soud dal za pravdu žalobě Evropské komise, která již ve sporech o práva migrantů a nevládních organizací s Orbánovou vládou uspěla několikrát. Naposledy loni v prosinci soudci rozhodli, že Budapešť porušila právo EU tím, že zadržovala žadatele o azyl v tranzitních zónách u hranic se Srbskem. Maďarsko v reakci na soudní verdikt zóny zrušilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám