Hlavní obsah

Evropská komise požaduje pokutu pro Maďarsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Brusel

Evropská komise zvyšuje tlak na Maďarsko kvůli jeho azylovému systému. V pátek podle agentury Reuters oznámila, že Soudní dvůr Evropské unie žádá, aby Budapešti udělil pokutu za nedodržení jeho dřívějšího rozsudku týkajícího se azylových pravidel. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tribunál Evropské unie v prosinci 2017 rozhodl, že praxe v tranzitní zóně na maďarsko-srbské hranici i odpovídající maďarské zákony jsou v rozporu s unijním právem.

„Maďarsko se do dnešního dne několika aspekty rozhodnutí soudu nezabývalo,“ uvedla v prohlášení komise. Upřesnila, že z toho důvodu podává na Maďarsko novou stížnost a žádá Soudní dvůr o uložení sankcí ve formě paušální částky a denního penále.

Orbán hodlá ignorovat výbor pro lidská práva

Zahraniční

Soudní dvůr mimo jiné kritizoval, že migranty přicházející ze Srbska policie násilím odváděla za plot na pás země bez infrastruktury. Tato praxe se v podstatě rovnala deportaci vzhledem k tomu, že běženci neměli jinou možnost než maďarské území opustit. Podle unijního práva však musí členské země pro vyhoštění mít postup, který zohledňuje určité záruky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám