Hlavní obsah

Soud ve Štrasburku řeší osud internetových diskusí

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má mít v internetových diskusích přednost svoboda, nebo ochrana osobnostních práv? Provozovatelé diskusních fór, zpravodajských serverů, ale i právníci s napětím čekají na výrok Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Článek

Velký senát ESLP má posoudit zákonnost rozhodnutí estonských soudů, podle nichž je provozovatel internetového portálu (provider) zodpovědný za urážlivé, výhrůžné a pomlouvačné diskusní příspěvky čtenářů nejen v případě, že je z webu včas neodstraní, ale i tehdy, pokud předem nezabrání jejich zveřejnění.

V praxi to znamená, že by provider musel předem zrušit diskusní fóra pod všemi články, u nichž lze předpokládat, že čtenáři budou reagovat protiprávně či vulgárně. „Už je to pravomocně rozhodnuto v Estonsku, a teď záleží na velkém senátu ESLP,“ potvrdil informace Práva vedoucí Ústavu práva a technologií Právnické fakulty Masarykovy univerzity Radim Polčák.

Vysoudil 150 tisíc

V Estonsku byli k zodpovědnosti pohnáni provozovatelé vyhraněného diskusního portálu ze společnosti Delfi AS právě za příspěvky čtenářů.

„Když provozuji server, který se profiluje jako nenávistný, a článek takového typu vzbudí pravděpodobně odezvu, v takovém případě mám povinnost vědět, že tam i diskusní příspěvky mohou takto vypadat, a mám tím pádem povinnost to sledovat,“ vykládá smysl rozhodnutí estonských soudů Polčák.

Pokud jejich postup posvětí evropský tribunál, bude klást jeho verdikt zvýšené nároky i na provozovatele všech diskusních fór včetně těch českých.

Buď budou muset nepřetržitě monitorovat veškeré příspěvky, které se v debatách objeví, nebo diskuse u rizikových článků vůbec nepřipustí.

„Samozřejmě zrušit takové diskuse od začátku by se nabízelo jako ideální řešení. Aby se ale soudy nedostaly do pozice, kdy šlapou po právu na svobodu projevu, musí vzít v úvahu otázku proporcionality,“ podotkl Polčák.

Server, který byl v Estonsku posuzován, není podle něj klasickým zpravodajským serverem, ale fórem, které už svým zaměřením k publikaci vyhraněných názorů vybízelo.

„Tenhle server je prostě extremistický a bere ho tak i veřejnost,“ podotkl Polčák s tím, že k diskusím pod zpravodajskými materiály nelze přistupovat stejně přísně.

Estonským případem argumentuje v čerstvém rozhodnutí Městského soudu v Praze i soudkyně Veronika Křesťanová.

Ta v lednu přiznala 150tisícové odškodnění aktivistovi Jaroslavu Suchému, který se cítil poškozený rasistickými poznámkami pod články, které o něm uveřejnil zpravodajský server Parlamentní listy. Rozsudek není pravomocný a případ bude znovu posuzovat Vrchní soud v Praze.

Soudkyně v odůvodnění poukazuje i na dosavadní soudní praxi a literaturu. Ohledně očekávaného rozhodnutí ESLP uvádí: „Odbornou veřejností je očekáváno s poměrným napětím a je mu přisuzována zásadní role pro budoucí směřování internetu.“

V samotném sporu Suchého s Parlamentními listy však argumentuje tradičně. Server byl bezprostředně po zveřejnění diskusí vyzýván, aby rasistické příspěvky odstranil, přesto tak neučinil.

Reklama

Výběr článků

Načítám