Hlavní obsah

Soud v kauze Kuciak: Kočner psal Haščákovi, že pracuje na odstranění nepohodlného člověka

Právo, Aleš Fuksa, Ivan Vilček (Pezinok)
Pezinok
Aktualizováno

U speciálního soudu v Pezinku pokračuje v pondělí čtvrtým dnem soudní líčení ve věci vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Ráno vypovídal podnikatel Norbert Bödör, po něm zakladatel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák. Ten řekl, že s Marianem Kočnerem řešil možnost odstranění nepohodlných lidí. Nešlo prý ale o ničí smrt, mluvil o sesazení tehdejšího šéfa vyšetřovacího týmu aféry Gorila.

BEZ KOMENTÁŘE: U soudu v kauze Kuciak bude vypovídat zakladatel Penty Jaroslav HaščákVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Ozbrojení policisté v maskách přivedli v pondělí ráno k soudu obžalované Mariana Kočnera a Tomáše Szabóa. Miroslav Marček se už přiznal, že to byl on, kdo stiskl spoušť, a soudního líčení se dále nezúčastňuje. Alena Zsuzsová stíhaná pro zprostředkování vraždy se procesu neúčastní na vlastní žádost.

Další ze zprostředkovatelů, Zoltán Andruskó uzavřel dohodu o vině a trestu a už koncem roku 2019 byl odsouzen k 15letému trestu.

Haščák: Kočner chtěl ovlivnit obsah médií

Haščák u soudu potvrdil, že s Kočnerem řešil možnost odstranění nepohodlných lidí. Cituje Kočnerovu zprávu z tajné aplikace Threema, kterou Kočner napsal Haščákovi: „Inak pracujem na odjebaní toho ču...“ Kočner měl podle Haščáka informace o nelegálním jednání dnes už bývalého šéfa speciálního policejního týmu Gorila Lukáše Kyselici. Domníval se, že řeč je o jeho sesazení.

„Jsem si na sto procent jistý, že nahrávka souvisela s panem Kyselicou. Odepsal jsem mu, že si víc řekneme, až budeme spolu,“ sdělil u soudu Haščák. Nic dalšího konkrétního už pak u soudu neřekl.

Politická kauza Gorila se týká úniku tajného dokumentu z let 2011, který popisuje podrobnosti údajných rozhovorů mezi spolumajitelem Penta Investments Jaroslavem Haščákem a slovenskými politiky z let 2005 až 2006.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zakladatel Penty Jaroslav Haščák čeká na svou výpověď.

Haščák ve výpovědi řekl, že se s Kočnerem zdá od 90. let. Haščákův holding před lety vstoupil na mediální trh, když koupil akcie zhruba dvacítky slovenských titulů. V časopisech vlastněných společností Penta vyšlo množství kritických textů o Kočnerovi. „Slovenská veřejnost vnímá vlastníky médií tak, že vlastník dokáže ovlivnit média a jednotlivé výstupy. Kočner i všechny osoby z politického i podnikatelského života měli tendenci mne kontaktovat a využít můj vliv na šéfredaktory a vydavatele.

Snažil jsem se Kočnerovi vysvětlit, že média jsou nezávislá. Že ta kultura, jak fungují redakce, je jiná než v běžných obchodních společnostech,“ uvedl u soudu Haščák.

Haščák po své výpovědi novinářům řekl, že se domnívá, že Kuciaka zavraždili kvůli jeho práci. Tvrdí, že s obžalovaným Kočnerem o práci zavražděného novináře nikdy nemluvili. „Sedí na lavici obžalovaných, dopřejme mu právo na spravedlivý proces a respektujme presumpci neviny. Společnosti záleží na tom, aby byl tento proces spravedlivý,“ řekl šéf finanční skupiny Penta.

Bödor: Společný byznys jsme neměli

Vlivný slovenský podnikatel Norbert Bödör měl Marianu Kočnerovi podle uniklých zpráv šifrované komunikace Threema pomáhat s vyřizováním svých věcí na slovenské policii, které v minulosti šéfoval Bödörův příbuzný Tibor Gašpar. Jak uvedl u soudu, s Kočnerem se zná asi deset let. Společný byznys ale neměli.

Zleva Norbert Bödör a zakladatel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák.

Podle pravé ruky Mariana Kočnera Petera Tótha se měl Bödör podílet na financování Kočnerova týmu, který sledoval slovenské novináře. Tento tým měl mít rozpočet 140 tisíc eur. Podle Tótha jej z poloviny financoval Kočner a z druhé poloviny Bödör. Ten to ale nyní odmítá.

„Já jsem s tím nic neměl. Nepodílel jsem se na tom. Nepožádal mne ani o finanční pomoc při získávání těchto informací,“ sdělil Bödör. Na adresu Tótha dodal, že ho tento člověk „nezajímá“.

Výpověď podnikatele Bödöra komentoval o přestávce otec zavražděného novináře Jozef Kuciak: „Uvědomil jsem si zcela jasně, že lže, přesněji, že nechce říct pravdu.“ Zlatica Kušnírová, matka zavražděné Martiny, dodala, že takoví lidé by u soudu měli přísahat na balík peněz, nikoliv na čest a svědomí.

Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy si odpyká ve vězení 15 let

Evropa

V případě prokázání viny hrozí Kočnerovi, Szabóovi, Marčekovi a Zsuzsové za dvojnásobnou úkladnou vraždu 25 let až doživotí.

Odpoledne vypovídal také důležitý svědek René Nyitray, soused Jána Kuciaka. Opakovaně viděl tři dny před vraždou u čerpací stanice ve Sládkovičově a posléze ve Velké Mači automobil, ve kterém měla jet dvojice vrahů.

„To auto jelo podezřele pomalu. Předtím jsem vůz viděl na parkovišti u čerpací stanice. Zadívali jsme se s řidičem toho automobilu na sebe,“ přiblížil Nyitray. V soudní síni pak ukázal na obžalovaného Szabóa, který podle něj vůz řídil.

„To je on. I když tehdy vypadal trošku jinak,“ potvrdil svědek, který se sám přihlásil na policii. Vyšetřovatelům popsal typ auta i jeho barvu.

To ale Szabó rozporoval. „V to datum jsem tam nebyl, co uvádí svědek. Jde o účelovou výpověď. Svědek lže. Kvůli penězům, které byly nabízené od státu po vraždě novináře Kuciaka,“ reagoval Szabó.

Marčeka i Szabóa usvědčuje i Szabóův kamarád, který jim po jejich naléhání vyrobil v druhé polovině 2017 dvě hlavně a tlumič do vražedné pistole maďarské výroby. „Co se s ním (Tomášem Szabóem) událo, je jen logické vyústění jeho dosavadního života. Tomáš byl velmi materialisticky založený,“ naznačil k motivu, kterým měl být finanční odměna od Kočnera, svědek Marián Sehnal.

Kočner zpochybnil výpověď člena tajné služby a své pravé ruky

Evropa

Minulý týden vypovídal u soudu také bývalý novinář a člen Slovenské informační služby Peter Tóth, který popsal sledování Kuciaka a dalších slovenských novinářů. Jejich sledování měli podle Tóthovy výpovědi financovat Kočner a Bödör.

Reklama

Výběr článků

Načítám