Hlavní obsah

Soud rozhoduje o rozpuštění kotlebovců, strana už má náhradní plán

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Slovenský nejvyšší soud začal v úterý projednávat návrh generálního prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpuštění Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Senát nakonec odročil pojednávání na 29. dubna, kdy vyhlásí rozsudek.

BEZ KOMENTÁŘE: Marian Kotleba přichází k souduVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Čižnár podal návrh na rozpuštění LSNS už v květnu 2017. Generální prokuratura dostala celkem 170 podnětů ke zrušení strany. Podle prokuratury je cílem LSNS odstranění současného demokratického systému a jedná se o extremistickou stranu s fašistickými tendencemi, která svou činností porušuje slovenskou ústavu, zákony a mezinárodní smlouvy.

Zástupce prokuratury Ivan Minár u soudu připustil, že projednávání návrhu na rozpuštění politické strany je výjimečná událost.

„Volební program strany diskriminuje část společnosti, a to Romy na základě kolektivní viny. V programu strany je vyvolávání strachu z této menšiny, a to je určitá forma xenofobie. Takové klasifikování menšiny je v příkrém rozporu s ústavou Slovenské republiky,“ uvedl.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Marian Kotleba přichází k soudu

Upozornil také, že LSNS považuje současný systém za nedemokratický, který je potřeba odstranit. „Generální prokurátor navrhl rozpuštění LSNS likvidací,“ dodal Minár.

Právní zástupce žalované strany Radovan Hrádek u soudu řekl, že návrh na rozpuštění LSNS byl na politickou objednávku. „Existuje propojení mezi vládní stranou Směr a osobou generálního prokurátora,“ tvrdil.

Pokud by soud rozhodl o rozpuštění této opoziční parlamentní strany, poslanci LSNS by nadále mohli působit jako nezávislí. Podle medializovaných informací má LSNS pro případ rozpuštění zaregistrovanou náhradní stranu s názvem Lidová strana Pevnost Slovensko.

Protest před soudem

Před bratislavským sídlem nejvyššího soudu se v úterý konala demonstrace příznivců LSNS. K soudu dorazila i hlavní tvář tohoto politického uskupení. „Neexistuje zákonný důvod k rozpuštění strany,“ řekl Kotleba po příchodu k soudu.

Zrušením strany by podle něj byly porušeny principy parlamentní demokracie. „Tady je na místě otázka, kdo má vlastně totalitní sklony,” podotkl.

Podpořit LSNS přijel také Tomáš Vandas, předseda české Dělnické strany sociální spravedlnosti. „To, co se děje na Slovensku, je jasný znak totality. My jsme se s tím sami setkali v České republice, kde byla Dělnická strana v roce 2010 rozpuštěna,“ řekl Vandas novinářům s odkazem na svou dřívější stranu.

Tu soud rozpustil mimo jiné s odkazem na její návaznost na nacionální socialismus, tedy ideologii spojenou s Adolfem Hitlerem. Strana podle soudu podněcovala k násilí a usilovala o radikální změnu demokratického zřízení. Krok později posvětil i Ústavní soud.

Podobné problémy měla i první Kotlebova strana Slovenská pospolitost, kterou v březnu 2006 slovenský nejvyšší soud rozpustil. Jednalo se o první rozpuštění strany na Slovensku od roku 1989. Slovenská pospolitost ve svém programu navrhovala zrušení demokratického systému a nastolení „stavovského státu na národním, křesťanském a sociálním principu“.

Ve volbách v roce 2016 získala Kotlebova strana 8 procent hlasů, podle březnového průzkumu agentury Focus by nyní LSNS volilo 12 procent Slováků a je druhou nejpopulárnější stranou za vládním Směrem.

Kotleba kandidoval také v krajských volbách před dvěma lety, v nichž však nezopakoval předchozí úspěch a neobhájil post banskobystrického župana. Zkoušel to i v letošních prezidentských volbách, v nichž nakonec se ziskem 10,4 procenta hlasů neprošel do druhého kola.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Kandidáti na slovenského prezidenta před poslední debatou. Zleva Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Štefan Harabin a Marian Kotleba,

Sociolog Pavel Haulík upozornil, že případné rozpuštění strany by Kotlebovi přineslo ještě víc sympatizantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám